неделя, 23 април 2017 г.

Възкресна Света литургия в арменския храм в Силистра

В силистренската арменска апостолическа църква на ул. „Кеворк Арабаджиян” бе проведена възкресна Света литургия от отци от Русе начело със свещеник Дирайр Хадавян, както и за пръв път от години със специалното участие на арменски църковен хор също от най-големия български крайдунавски град. Традиция е за Рождество Христово и за Възкресение Христово в храма „Сурп Аствадзадзин” („Света Богородица”), най-­старата арменска църква в България, да бъдат провеждани празнични богомолски тържества макар и в други дни, т.е. не на самия празник.

Според надпис върху камък, открит вкопан в пода на църквата, тя датира от 1620 г. и само след три години ще бъде чествана нейната 400-годишнина. Този камък е изложен в едно от помещенията към църквата, чиито стени са изрисувани с картини и икони, като куполът също е със стенописи, което се среща рядко в арменските църкви. През 1990 г. реставрацията е била направена от местния художник Карен Маркарян.

Отново по покана на Арменско църковно настоятелство Силистра с председател Екатерина Тодорова на 24 април от 18 часа в двора на комплекса, където от преди десетина години е изграден паметник с вечен огън, ще бъде отбелязана поредната година от геноцида над арменския народ, след който не малка част от него намират в България втората си родина, включително и в Силистра.

По Дарикнюз Добрич от 2016 г.: „Арменците са сред най-старите жители на Силистра. Според исторически свидетелства преди хиляда години стратег, т.е. областен управител в древния Доростол е Джоджик, който е с армено-грузински произход. Сведението е от публикация в книгата на силистренския историк Иван Занов, озаглавена „Арменците в Силистра - минало и съвременност”, което на практика е първото изследване за живеещите в крайдунавския град арменци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар