четвъртък, 20 април 2017 г.

За Възкресение Христово, Великден и...още нещо

Премина Възкресение Христово 2017 – вторият по важност християнски празник (може да бъде от 4 април до 8 май). По народному бе Великден – най-големият за българите празник по една традиция, започнала около Възраждането. Великденските празненства продължават три дни, а честитенето на Възкресението – 40 дни. В полунощ на събота срещу неделя, когато е църковният празник, се отива на църква и след тържествената служба, известяваща възкръсването на Христос, хората се отправят към домовете си със запалена свещ в ръка.

Прекръстването е посветено на Единия в Троица, затова при този ритуал се казва: „В името на Отца, и Сина, Светия дух. Амин.“ При него трите събрани и изравнени пръсти означават „Трите лица на Пресвета Троица“. При този акт, извършван бавно и благововейно, осеняваме челото, за да освети Кръстният знак нашия ум; корема – нашите чувства, и плещите – нашите сили – физически и духовни.

На празничната трапеза задължително се отговява (така се слага край на започналия на Заговезни пост) с великденски яйца и обредни хлябове. Всички се „чукат с шарени яйца - за здраве. Подготовката за празника започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна (Седмицата на страданията). Яйцата се боядисват обикновено на Велики Четвъртък. До появата на изкуствени оцветители са се използвали отвари от билки, ядки и др. С отвара от риган се получавала червена багра, със смрадлика - оранжева, зелено – с коприва, жълто – с орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук.

На Велики Четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България: великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.

„Христос Воскресе – Во истина Воскресе” се носи в интернет като мантра, дори и от хора, които никога не стъпват в църква, както и от други, които едва ли знаят как да се кръстят, ако и да кръстени.

Какъв е смисълът на кръстното осеняване: трите събрани и изравнени пръста означават трите Лица на пресвета Троица – Отец, Син и Бог. Прекръстваме се с дясната ръка, защото се е спасил разбойникът, намиращ се на кръста вдясно от Иисус.

Освен това на Страшния съд праведниците ще бъдат поставени отдясно на Бога, а грешниците отляво (в ада). Преди да сътвори видимия свят, Бог е създал невидимия, духовния свят – този на Ангелите (всеки християнин има свой Ангел Пазител), които да помагат на човеците (бисер и венец на Божието творение), създадени след тях, за да владеят сътворения свят.

Думата Библия (сборник от 77 книги, писани в продължение на 1 500 години от 46 автори) е гръцка и означава книги. Тя е Книга на книгите – за Бога, човека и света, поради което е наречена още Свещено писание, т.е. свещен договор между Бога и човека.

Състои се от 50 книги, обединени в т.нар. Стар завет за времето от сътворяването на човека до идването на сина Божи – Христос, и от Нов завет (27 книги) – за времето от Христос до неговото второ пришествие, когато сегашният свят ще свърши и ще започне Страшният съд на Бога над всички човеци от всички времена. 

Най-напред Бог създал от земя мъжа Адам и му вдъхнал душа. За да не бъде сам, Бог взел едно от ребрата му и създал жената – Ева, която да му бъде верен приятел в живота. От всичкото творение на Бог единствено Адам и Ева той създал подобни на Себе си. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар