четвъртък, 20 април 2017 г.

Изложба в Силистра представя живота на Левски и...Свободата

На 19 април в изложбеното фоайе на Регионална библиотека „Партений Павлович” беше открита изложбата на Националната библиотека за Васил Левски „Посветен на Отечеството”, за да гостува на силистренци до 28 април, преди да отиде в Дулово.
Директорът на библиотеката Даниела Недялкова представи д-р Руслан Иванов от отдел Български исторически архив на Националната библиотека, автор на изложбата „Посветен на Отечеството”, посветена на 180 години от рождението на Апостола. Тя откри съпътстващата изложба на „Апостолът и свободата”, включваща фотокопия на юбилейни вестници и листове, и проследяваща различни гледни точки на историографията за Левски през годините.
Гостът от Националната библиотека д-р Руслан Иванов сподели трепета си от първия си досег до тефтерчето на Апостола. Той представи идеята на проекта, протокола на БРЦК, печата на БРЦК, снимката на Васил Левски с Втора българска легия и акцентира върху интересни факти, свързани с живота, делото и заветите на Апостола. 
От словото на директорката стана ясно, че  Национална библиотека Св. св. Кирил и Методий” пази за поколенията средновековни ръкописи, но и възрожденска документалистика. Сред тях е и Архивът на Левски, който е укрит от самия него в самара на коня му, благодарение на което е спасен за поколенията. Изложбата „Посветен на Отечеството” е в 11 постера, скицираща историята на един живот, но и хроноса на Времето
Припомняйки Левски: „Времето е в нас, и ние сме във времето” пише идеологът на българското Освобождение. Думи и дела, живот и вяра, надежда и борба за Свобода…” Неговите завети ни обсебват, независимо от времето и пространството. Защото са Апостолски! До нас са достигнали няколко избелели снимки, но с неизбледняващи образи; няколко пожълтели страници, но с изпепеляващи слова за свобода или смърт…
И един овехтял личен бележник, в чиито 60 листа е събрана философията на един живот. Димитър Страшимиров пише, че в него четем „интимния разговор на Апостола със самия себе си”. В тефтерчето има ценни сведения за революционната дейност, но за бита и духовността, здравето и изживяванията на Васил Иванов Кунчев. Скромният бележник е използван за „лозинки”, т.е. за пароли чрез т.н. „одрани листи” – Васил Левски е едната част, а втората в съзаклятникът. Всъщност става дума за една стройна и модерна теория на конспирацията, създадена от йеродякон Игнатий.
Днес не стихват споровете къде е гробът на Апостола, останал неспасен от сънародниците си и неканонизиран като мъченик за правата вяра. Не спират изследванията. Поетите пишат. Негови паметници са на четири континента, включително и в област Силистра - в областния град, в Тутракан, Дулово, Главиница и Алфатарско. 
В Силистра историци разискват спомени и легенди от Възраждането – пребивавал ли е Васил Левски в града, гостувал ли е на Гено Чолаков - бъдеш депутат и кмет. Преди десетилетие беше отхвърлен идеен проект на големия български скулптор проф. Ангел Станев, родом от Силистренския край, за символичния каменен шедьовър в чест на Апостола и на Свободата: четириметрово каменно бесило - символ на робството; с разкъсани брънки от вериги; висящ каменен диск като разпятие, свързващо съзнателната саможертва, изкуплението и безсмъртието - така изглежда макетът, който очаква своята...реализация.”
На откриването присъстваха  Цветана Игнатова, директор Дирекция „Хуманитарни дейности” от Община Силистра, Йордан Колев – директор на Художествена галерия Силистра, специалисти от Регионален исторически музей и от местния отдел на Държавен архив, ученици от Клуб от млади възрожденци „Васил Левски” при СУ „Н. Й. Вапцаров (председател Лиляна Николова), Иван Занов – краевед и председател на Клуба на учителите по история в Силистра заедно със свои ученици от Спортно училище „Дръстър”, общественици, библиотечни специалисти и граждани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар