вторник, 4 април 2017 г.

„Лудо копано” и други хора на надиграване край река Дунав в Тутракан

На 1 април 2017 г. се проведе първото надиграване на читалищните клубове за народни хора и танци в Община Тутракан - Добруджа 2017", организатор на което е Народно читалище Н. Й. Вапцаров-1873" гр. Тутракан. На сцената в Крайдунавски парк кръшни хора виха самодейците от 7 клуба: „Добруджа” при НЧ „Н.Й.Вапцаров-1873” гр. Тутракан; „Търчила” при НЧ „В. Йорданов-1942” с. Нова Черна;„Весела задявка” – НЧ „Светлина-1904” с. Варненци; „Хармония” – НЧ „Искра-1928” с. Цар Самуил; „Беличанки” при НЧ „Христо Ботев-1942” с Белица; „Дайдър” – НЧ „Стефан Караджа-1940” с. Шуменци;  „Староселска младост”, НЧ „Възраждане-1940” с. Старо село.


Представени бяха хора като стамена, нашенско, арканул, батута, Иринино, варненски танц, лудо копано, купонджийско хоро, Петрунино хоро, Дайчово хоро, северняшки абдай и боалийско хоро. 

Организаторите: „Идеята на организаторите беше да събере и да качи на една сцена тези танцуващи групи в общината, да представим пред жителите и гостите част от разнообразието и красотата на българското хоро, да съберем и предадем на всички много положителна енергия и настроение за предстоящите празници. И успяхме! Времето беше прекрасно, а още по-прекрасна инициатива се случваше само на метри от сцената - там бе традиционният благотворителен великденски базар, организиран от Община Тутракан. Денят беше изпълнен с добро и се превърна в малък празник. На сцената нямаше място за надпревара и конкуренция. Танцувайки, всички споделяха радостта от съприкосновението с ритмите и стъпките”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар