четвъртък, 18 февруари 2016 г.

Археологическата експозицията към Исторически музей в Силистра

Назаем от http://bulgariatravel.org/

Археологическата експозицията към Исторически музей в Силистра,
която ще работи на 3 и 4 март т.г.

е разположена на площ от 400 кв. м
в представителна сграда от началото на ХХ в.
Сградата представлява масивна двуетажна постройка,
строена в периода 1923-1924 г.

Цялата експозиция е разпределена тематично по епохи: праисторическа, антична и средновековна. Почти 42 000 единици наброява основният фонд на силистренската археологическа експозиция, сред която ще откриете няколко забележителни обекта. На централно място е изложен най-големият откриван досега по българските земи римски каменен слънчев часовник.
Сред експонатите са и римски спортен шлем-маска с изобразени грифони;съкровищница от гробни находки от благородни метали от римската и средновековната епоха; колесница от погребение на знатен римски магистрат от края на III в. - единствена в бившите римски земи; статуя на римлянка, златен пръстен на един от първите християни от края на ІІІ в., колекции златни накити от ІІІ-ІV и ХІІІ-ХІV в., колона с името на хан Омуртаг (управлявал 814 – 831 г.), печати на български и византийски владетели и висши аристократи, златните накити на княгините (деспотица и деспина) на Дръстър от ХІV в., монетни колекции и съкровища от ІV в. пр. Хр. до ХV в. сл. Хр.
Музеят в Силистра разполага и с една от най-богатите в страната сбирки от средновековни кръстове, изработени от различни материали и техники в периода X-XIII век. Опознаването на историята на този край продължава и извън залите на експозицията - градината около самата сграда е оформена като лапидариум с мраморни статуи и каменни плочи, древни саркофази, останки от колони и други архитектурни детайли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар