петък, 12 февруари 2016 г.

Плакати и флайери в агитация "ЗА" силистренския дъб - българското дърво в европейския кнокурс

БТА. 5 000 флайера се разпространяват чрез силистренската регионална библиотека "Партений Павлович" по линия на кампания за участието на растящия в Силистра 106-годишен дъб в международния конкурс "Европейско дърво на годината-2016".   

Кампанията се пренася и в страната чрез социалните мрежи. От създадения в крайдунавския град Инициативен комитет обявяват, че за да стане столетното дърво фаворит, са нужни поне 80 000 гласа.   

Общински съвет Силистра е осигурил средства за кампанията и са разработени информационни материали. Гласуването за конкурса започна на 1 февруари и ще продължи до края на месеца на www.treeoftheyear.org. В конкурса "Европейско дърво на годината-2016" участват 15 държави. 

Силристренският дъб столетник е победител" в националния конкурс "Дърво с корен 2015", организиран от фондацията "ЕкоОбщност", и заради това бе представен и на международния конкурс. 

Дървото е със статут на защитен обект по силата на Закона за биологичното разнообразие от 2013 година. Той е в много добро състояние. Обиколката на ствола при 1,2 метра от земята е 4,6 метра, височината е 14 м, а диаметърът на короната е 24 метра. Грижата за опазването му е на община Силистра.  

Дъбът расте в крайбрежната част на 146-годишния дунавски парк на Силистра, смятан за най-стария градски парк в страната.  

На територията на Дунавски парк Силистра, сред емблемите на който е дъбът столетник, са и няколко забележителности, които емоционално и патриотично мотивират в негова полза: под корените му са консервираните археологически останки от „преславния дом на хан Омуртаг“; пред него е почти стогодишният „Небесен шадраван“, който е първият, изграден край река Дунав.
 
Наблизо са патриаршеската църква от 10 в., която помни пребиваването на първия български патриарх Дамян в дунавската „столица“ на България – крепостта „Дръстър“, както и лобното място на св. Дасий – първият от 12-те доростолски мъченици, посечени в името на христовата вяра, сред които са св. Валентин, св. Емилиян и др.
 
На метри от дъба, чиято енергия крепи здравето на стотици силистренци, са и два знакови паметника – спомен за  негови връстници - събития от 1910 г. – единственият по рода си Паметник на песента – спомен за първия събор на хоровете от дунавските градове, когато 400 души от цялата страна идват, за да изразят настроението си чрез песни, както и паметникът на патриарха на руската класическа литература – граф Лев Толстой, пребивавал в Силистра по време на Кримската война в средата на 19 в.
 
И още: компания на дъба столетник правят няколко внушителни металопластики на най-известни скулптури, представляващи символни изображения: „Портал“, „Престол“, „Кръст“, „Глухарче“, НЛО и др., спомен от няколко пленера, проведени от 80-те годин на миналия век до наши дни.

Старият дъб в Дунавската градина знае поколения силистренци и гости на града – по име, глас и походка. Той „помни“ много тайни, срещи и раздели, любов и страст, сълзи и възторг, надежди, и разочарования, мечти и обещания...

Повече на  http://jordansilistra.blogspot.bg/2016/02/2016.html. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар