понеделник, 22 февруари 2016 г.

В Добруджа искат полигон против градушки

Сн.: http://frognews.bg/
http://bnt.bg/
Земеделски производители в Добруджа са готови да се разделят с евросубсидиите, които получават, но да спасят поминъка си. Решението им е провокирано от съсипаната за поредна година от градушките реколта. За разлика от останалите райони на страната, където 200 полигона се борят с градоносните облаци, Североизточният край е оставен без всякаква защита.
Дянко Бялов и синът му отглеждат 260 декара лозя в района на Силистра. За поредна година обаче градушка е съсипала труда им. Повече от 60 дка са напълно унищожени. Иван Бялов: “При груби сметки около 30-40 000 лв. имам загуба към момента, като не се знае, очакват се нови валежи, нови градушки и евентуално очакваме нови загуби.” Въпреки че масивите им са застраховани, нито бащата, нито синът разчитат на обезщетенията, за да възстановят загубите си.
Иван Бялов:  “Миналата година бяхме застраховали пораженията, според застрахователите бяха 10-15 процента, а де факто се оказаха много по-сериозни.” Оказва се, че за държавата Добруджанският край не е сред градобитните райони на страната. Затова и тук няма нито един полигон за борба с градушките. 
За да спасят поминъка си, стопаните са готови да се разделят с помощта от 25 лв. на декар, която получават, и да я инвестират в изграждането на противоградни системи. Дянко Балов: “Част от субсидията, които получаваме, да заделим ние и част държавата, ако може да помогне, за да се изградят такива площадки, защото лично аз от това лозе почти 20 000 ще загубя.”
Иван Бялов: “Ако се съберат от повечето земеделски производители, които евентуално дадат това съгласие, може би ще бъде много по-лесно изграждането на такива установки!” Идеята ще бъде обсъдена и с овощари и зеленчукопроизводители от района, чиято реколта е най-пострадала от градушките.

Няма коментари:

Публикуване на коментар