вторник, 16 февруари 2016 г.

Поклон пред Апостола на национална проява в Карлово, и на регионални в Силистра, Тутракан, Дулово, Алфатар...


Община Силистра, Дирекция „Хуманитарни дейности”, отдел „Култура”, Общински комитет „Васил Левски” и Общински клуб „Христо Ботьов” организират възпоменателна проява, посветена на 143 години от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски. 

Да преклоним глава пред Апостола на българската свобода Васил Левски каним всички родолюбиви българи на 19.02.2016 г. от 11.30 ч. – пред паметника на Левски в Силистра. Слово за Апостола ще произнесе кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов. Доростолският митрополит Амвросий и свещенослужители ще участват във възпоменателната проява.


За светлия пример и подвига на Васил Левски – слова на доц. д-р Румяна Лебедова – от Филиал Силистра на РУ Ангел Кънчев". Водещ на проявата е Маргарита Николаева – ученичка от Езикова гимназия Пейо Яворов”, член на Общинския комитет Васил Левски„Апостолът в детските очи“ - рецитал на децата от ІV-А група при ЦДГ „Роза-1” с учители Иванка Славова и Ваня Христова. В проявата ще участва Градският духов оркестър. 

Програма на поклонението в град Силистра
Програма на поклонението
в град Тутракан, 

начален час 13,30 ч.

На 18 и 19 февруари в град Карлово са традиционните национални прояви в памет на Васил Левски - Апостола на Свободата, по повод 143-ата година от обесването му през 1873 г. В тях участват държавни лица, патриотични организации и гости от цялата страна. 

В Дулово е в 10 ч. предвидено поднасяне на венци пред паметника на Апостола на свободата  центъра на града, рецитал на ученици на СОУ "Васил Левски" под ръководството на Копринка Калчева - преподавател по Български език и литература в местната гимназия, слово на зам. кмет "Хуманитарни дейности" Доротея Тотева, както и едноминутно мълчание, придружено с църковен камбанен звън. Пред паметника ще има почетен  страж. В 10-те училища в общината отделно има изложби и конкурси, посветени на великия карловец.
  

На 19 февруари регионални прояви ще има навсякъде в България, вкл. в Силистра, Дулово, Тутракан, Алфатар - общините в областта, където има паметници на славния българин революционер от Възраждането, разбира се и в останалите населени места, вкл. и в читалищата, носещи неговото име - в селата Българка, Боил, Прохлада и Царев дол. 
Програма на националната проява в Карлово - 18-19 февруари

Няма коментари:

Публикуване на коментар