четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Юношата Рустислав Добрев със сребро и бронз при мъжете в бойното и в спортното самбо



            Поредно отлично представяне на Рустислав Добрев от  СК Багаин”- Силистра. Клубът се представи в  малък, но качествен състав на състоялия се в края на миналата седмица в Копривщица Държавен личен и отборен шампионат по спортно самбо за мъже и жени, както и по бойно самбо за мъже. Там той завоюва сребро и бронз в два вида спортове - бойно и спортно самбо за мъже.
         18-годишният ни състезател, който е в 12 клас на ОСУ Дръстър” в Силистра, вече показа своите качества с постиженията си през миналата година, като беше включен в националния отбор за Световното  първенство  по спортно самбо в Алжир. 


Рустислав Добрев - в средата,
със Златко Цветков - вляво,
и Неделчо Цветков - вдясно
          В началото на тази година, той стартира също успешно, а първото му състезание бе през януари, където  в категория младежи до 20 години”, завоюва правото си за участие в Европейското и Световно първенства в тази възрастова група и бе включен в националния титулярен състав за участие в Европейския шампионат по спортно самбо за младежи до 20 години, който се провежда в Тулуза /Франция/ от 7 до 11 април т.г.
         Участието в Държавния личен отборен шампионат  в Копривщица бе част от подготовката  на Рустислав за участието му в Европейското  и Световно първенство през есента на тази година, споделя  ръководителят на СК Багаин” Неделчо Цветков.
     Той определи представянето на Рустислав Добрев в Държавния шампионат, като много добро и отбеляза, че състезанието е било на много високо ниво, а интригата  е във факта, че през есента на тази година страната ни ще е домакин на Световното  първенство по спортно самбо за мъже и жени. В този смисъл, състезанието е било решаващо за определянето на националните гарнитури за  подготовка и участие в Световното .
         Той участва и в бойното самбо, тъй като към него проявяват интерес треньори на националния отбор. Така във втория ден на шампионата Добрев се включи в леката категория  и по категоричен начин се справи с представителя на Горна Оряховица, които са школа в бойното самбо през последните години. След това се изправи срещу Тошко Тодоров, който е  по-добрият представител на домакините, но силистренецът не му даде  никакви шансове, показвайки много добра подготовка  и реализирайки едно силно и категорично хвърляне,с което  победи съперника си.
Р. Добрев
Така на финала  го очакваше един много опитен състезател от клуб Илинден”- София, който е многократен участник в европейски и световни състезания. Преценихме, че не трябва да се рискува и така Рустислав остана със среброто при мъжете в бойното самбо“, споделя треньорът му Неделчо Цветков, добавяйки, че Рустислав Добрев всъщност е реализирал едно уникално постижение още като юноша да се се съревновава с мъжете както в спортното, така и в бойното самбо.
         Подготовката на Рустислав Добрев продължава в очакване на покана за лагер с националния отбор, а тази седмица той ще вземе участие в Държавното първенство по джудо за мъже до 23-годишна възраст в най-леката категория до 60 килограма.

      Негов индивидуален треньор е  Златко Цветков, един от най-успешните и изявени силистренски състезатели за последните десет години, вицеевропейски шампион по спортно и бойно самбо, носител на множество медали и отличия, вкл. от участие в олимпийски младежки игри.

Няма коментари:

Публикуване на коментар