четвъртък, 18 февруари 2016 г.

Гайдар от Дулово ще свири на три фестивала в САЩ

Кметът на Община Дулово д-р Юксел Ахмед отличи за постижения в изпълнителското изкуство талантливия гайдар Ивайло Стойчев от добруджанккия град. Заповедта за еднократното финансово подпомагане се позовава на Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби от общината.

Поводът: Ивайло Стойчев е носител на Специалната награда за най-добър гайдар на ХХІ-ия Национален детски фолклорен фестивал „Диньо Маринов“-2015г., проведен в град Варна. През лятото на тази година Ивайло ще вземе участие в три международни фолклорни фестивала в САЩ , организирани в щатовете Юта и Айдахо.

Талантливият ни съгражданин е в 11-и клас и учи в Националното училище по фолклорни изкуства  „Филип Кутев“ град Котел. Започва да свири на гайда от 10-годишен, като негов пръв учител е Стелиян Тотев. През годините е получавал много награди и отличия от различни национални фолклорни фестивали и конкурси, провеждани в Приморско, Стара Загора, Нови Пазар, Русе.


Гайдата е музикален инструмент от групата на дървените духови инструменти, популярна, главно на Балканите, но и в добруджанската музикална традиция. Среща се и в цяла Европа, Северна Африка и Близкия изток – общо поне в 40 страни на три континента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар