четвъртък, 11 февруари 2016 г.

Два нови диска с мелодии на акордеониста Стоян Дечев

Големият добруджански виртуоз на акордеона, нашият съгражданин Стоян Дечев, не спира да изненадва почитателите си със своята творческа младост. Наскоро той издаде два нови компакт диска с народни и популярни мелодии.

В първият диск „Стоян Дечев – народни хора” или „Стоян Дечев по пътя на големите изпълнители в българския музикален фолклор”, той отдава почитта си на своите учители по акордеон Стефан Георгиев от ДАНПТ „Добруджа” – Добрич, Димитър Колев, Атанас Стоев от оркестър „Кенарите”, Борис Карлов и Петко Радев.

 Все големи имена в българския фолклор, инструменталисти, от които са се учили много български и чуждестранни музиканти. Някои от тях са вече покойници, но са оставили светли спомени от техните срещи със Стоян. А мелодиите са от хубави по-хубави. В диска ще чуете „Силистренски ръченик”, „Топчийска ръка”, „Алфатарска сборенка”, „Кортенска ръченица” – мелодии, които са били любими на хиляди българи.

Във вторият диск „Стоян Дечев – популярни мелодии” ще се насладите на инструментални изпълнения на акордеон на популярни мелодии от цял свят. Той съдържа мелодии от Австрия, Украйна, Русия, Германия, САЩ, Гърция и най-вече от България. Със своите виртуозни изпълнениея на акордеон, Стоян Дечев заема достойно място в аналите на българската фолклорна музика.

Дисковете са записани в музикалното студио на д-р Мирослав Карагеоргиев в Силистра, а дизайна на обложките и дисковете са на Драгомир Димитров.
Да припомним на нашите читатели, че Стоян Дечев се завърна наскоро от Щатите, където в продължение на близо месец весели със своите изпълнения, българската диаспора в Далас и Ню Йорк, вкл. и със съдействието на своята дъщеря Елеонора, която живее и работи в града, известен като Голямата ябълка.

В близо 50-годишната си музикална и концертна дейност Стоян Дечев има издадени 2 дългосвирещи и 2 малки грамофонни плочи, 30 аудио касети, 10 видеокасети и 20 компакт диска. Едно голямо фолклорно наследство, с което малцина силистренски музиканти могат да се похвалят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар