петък, 12 февруари 2016 г.

Национален конкурс на името на Елиас Канети


През 2016 г. продължава ползотворното сътрудничество на Международно дружество „Елиас Канети" с Областна администрация Русе, съобщи областният управител Стефко Бурджиев. 

Основната част от съвместните инициативи и мероприятия е свързана с името на бележития ни съгражданин и патрон на „МД „Елиас Канети“, който е единственият нобелист, роден в България, и чието имет е визитна картичка за най-големия дунавски български град. 


С творчеството си той създава топоса на България като родина в немскоезичната литература: „Всичко, което преживях по-късно, се беше случвало някога в Русчук", пише той в автобиографичната си книга „Спасеният език". Същевременно Елиас Канети, който пише на немски език, е пример за европейският гражданин без съмнение за наднационално европейско самосъзнание. Той е авторът, който обединява родината Европа.



Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ - Русе и Международно дружество „Елиас Канети" обявяват конкурс за художествена творба на тема: „Елиас Канети: „Познание, което не си се осмелил да имаш“ (из. „Записки 1942- 1985“).

Няма коментари:

Публикуване на коментар