сряда, 17 февруари 2016 г.

В Силистра спортисти учредиха 4-ия Клуб за млади възрожденци


В Общинско спортно училище „Дръстър“ Силистра бе учреден четвъртият в града Клуб за млади възрожденци към едноименната национална организация с над 200 структури в страната като част от системата на Общобългарският комитет „Васил Левски“ с председател Васил Василев, чиято втора национална среща е на 20-21 февруари в София. В нея ще участват представители на съществуващите вече няколко години клубове.

Учителят по история Иван Занов бе избран за председател на клуба с 15 учредители – ученици от 5-и до 12-и клас, приел името „Патриоти“, заместник председател стана джудистът Теодор Попов, а секретар – Мария Иванова – състезателка по спортна стрелба. Всички членове на клуба са с изявен интерес към историята, участници в общински кръг на олимпиадата по учебния предмет, от които трима са се класирали за областното ниво.

Председателят на Общинския комитет „Васил Левски“ в Силистра Цветана Цанова поздрави новия клуб за инициативата и му подари календар за 2016 г., издаден от Комитета в София. Тя напомни, че още преди 11 години в Силистра са създадени първите в страната възрожденски клубове (б.а.-прощъпулникът е Ученически клуб „Васил Левски“ при съществуващото тогава ОУ „Йордан Йовков“), станали впоследствие прототипи за мащабна републиканска инициатива.

Преди по-малко от две години е даден нейният старт, като в Силистра първият клуб, носещ името на Васил Левски, по вече официалната система, е организиран в ПМГ „Св. Климент Охридски“ с председател историчката Маргарита Александрова. Вторият клуб, наречен „Горди българчета“, е в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с председател учителката по история Стоянка Димитрова. Третият клуб е в СОУ „Никола Вапцаров“ с председател историчката Мара Костова и неговото име е Таньо Войвода.

Директорът на спортното училище – единствено по рода си в област Силистра, г-н Петър Цветков поздрави новия клуб и се ангажира да подпомага дейността му. В същия план бе подкрепата и на помощник директора Галя Илиева. На 19 февруари в голямото междучасие в ОСУ „Дръстър“ ще бъде представена пред всички ученици специална презентация за Апостола на Свободата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар