вторник, 16 февруари 2016 г.

Журналистите от Силистра в царството на купона


Навръх големия български народен празник Трифон Зарезан в различните населени места на Крайдунавска  Добруджа бяха избрани десетки „царе“ – ни виното, на лозето и пр. Два дни по-рано в ресторант „Силистра“ местната журналистическа гилдия за пореден път се събра, за да потопи в царството на настроението.

На практика представители на три поколения журналисти – някои от които и пиари, доказаха, че успяват поне веднъж годишно да се порадват на момента, да почувстват наздравицата и да усетят магията на музиката, и този път пресъздадена като за сцена от акордеониста Стоян Дечев. 

Почетният гражданин на Силистра, който е основно действащо лице в най-малко 4 формации в областта, отдели време, за да бъде няколко часа на разположение на своите приятели. Впрочем, които неведнъж отразяват неговата дейност, вкл. и като гастрольор в САЩ, откъдето се върна наскоро. За пръв път партньор на журналистическото парти бе екипът на Художествена галерия Силистра, начело със своя директор скулпторът Йордан Колев, също винар отличник и страхотен купонджия.

Артистични и карнавални аксесоари бяха включени в „играта“, за да има разнообразие в моментите, запечатани от фотоапарати с различни мощности, за да има спомени за поколенията. Защото времената летят, гилдията се свива като численост, но както винаги – тя си има и своите доайени – тази година в лицето на радиоводещата Румяна Гидолова и на кореспондента на БТА Пеньо Николов.

На финала двамата дори направиха импровизиран дует, за да стане ясно, че бетеанецът с близо 30-годишна кариера в държавната агенция не е забравил да задвижва виртуозно клавишите на акордеона. В тона на настроението бе и Калина Грънчарова от Тутракан, неуморен участник във всички подобни прояви от София до Шумен (през Силистра). И пръв отразител на настроението на партито във Фейсбук.

Разбира се, не мина и без задължителната в такива случаи карнавализация, в основата на която бе инициаторът на празника, посветен на Трифон Зарезан и св. Валентин – Марин Минев – лидер на…Бирената партия, на която само в подобни случаи изневерява, отказвайки се поне в началото от…светлото пиво, за да не загърби народната традиция.

 Какво му трябва на един журналист в рамките на това тържество – добра компания, квалитетно питие, оригинални наздравици и, разбира се, свежи мисли в главата на…другия ден, когато животът продължава. Защото, както се пее в една вечна песен на вечната Шер  „Работата никога не свършва“ . Е, не така е с хонорарите, но това е друга, делова и спорна тема, достойна за дискусия извън празничната канава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар