петък, 12 февруари 2016 г.

Изложба с дърворезби на силистренски творец фронтовак


В зала 12 на ХГ Силистра бе открита
изложба с дърворезби
на силистренеца АТАНАС РУСЕВ (1921-2013 г.)
В Силистра винаги е имало интересни творци – професионалисти в занаята и изкусни автори, които са пропуснали часовете в авторитетни учебни заведения у нас и по света, но и без да имат специалната школовка са успели да излеят душата си в своите произведения.

Градската художествена галерия в Силистра е един от примерите за съхранение с уважение на културното ни наследство в сферата на изобразителното изкуство. Напоследък тя е и образец за това как чрез различни временни експозиции на разнообразни творчески търсения и находки, както и да делят мегдан художници с титли и техни колеги – любители, прегърнали тайнството, наречено изображение.

Днес сме свидетели на една изложба, посветена на творец, който живя сравнително дълго – до 92 години, работи много и в различни сфери, за да ни остави ето тези дърворезби, чрез които е реализирал своето светоусещане, при това пресъздадено в края на житейския му път.

Създателят на 15-те дърворезби в изложбата, която откриваме, се казва Атанас Русев и е роден през 1921 г. в с. Българка. От малък му се отдавала занаятчийската работа и каквото е пипнел, го е изработвал с голямо умение и до съвършенство. Баща му е бил един от най-големите майстори на  селски чешми и герани в региона. Има построени десетки – малки и големи – край Кутловица, Срацимир, дори и в днешна Румъния, вкл. и чешмата при аязмото  на манастира „Дервента“ и част от самата обител, намираща се на 15 км от Силистра.

Участник е във  Втората световна война. Награждаван е с много медали и ордени за храброст. Учредител е на ТКЗС, част е от Задругата на майсторите. Създал е много творби, с които участва в изложби в Орешака, Ловешко, в галерия „Дръстър“ – Силистра, в изложбената зала на ул. „Шипка“ 6 в София.  Негови творби има в колекции в градовете побратими на Силистра – Дрезден и Хмелницки, научаваме от разказ за дърворезбаря, поместен в книгата на учитeлката Йорданка Жекова.

Пак от нея разбираме: „По време на образуването на Моторно-тракторните станции през 50-те години на миналия век изпращат Атанас Русев в гр. Левски на курсове за трактористи. Завършва ги и застава начело на бригада в Добруджа. После го преместват като машинен техник в „Зърнени храни“,  където работи 13 години. Основава се обаче училището по машиностроене, където го вземат на работа като майстор – преподавател по практика. Там работи 15 години, докато се пенсионира през 1981 г. Впоследствие 9 години е огняр в детска градина „Нарцис“, на която е посветил една от творбите си със специален надпис.“

На практика там започва сериозната си дърворезбарска дейност, използвайки всеки свободен момент, за да пресъздаде своето отношение към флората, фауната и живота като цяло. Темите му са характерни за декоративно изкуство, каквото е дърворезбата: розети за тавани, някои от които са със самостоятелно художествено звучене; композиции с кукери, хайдути, животни, плодове, растения, човешки фигури и др. Русев бе създателят и на металната ограда по дигата на река Дунав край Дунавския парк, която в продължение на 30 години бе едновременно преграда и прекрасно произведение на изкуството.

От днес на нашето внимание са 15 от изящните изработки на самобитния и самоук майстор на дървото. Както твърдят специалистите, той няма художествено образование, но творбите му са професионално направени и са заредени с богата естетика и символика.

Материалът за изработката им е предимно от орех. Това е втората му самостоятелна изложба в града ни, вече три години след смъртта му, реално посветена на 95-ата година от рождението му. Предишната е била експонирана преди 12 години в тогавашната галерия зад някогашния магазин „Валентина”, стопанисвана в онзи период от Групата на художниците към СБХ, както разбрахме от страниците на в. "Силистренска трибуна"

Скулпторът Йордан Колев – директор на Художествената галерия, който е организатор, вдъхновител и домакин на проявата, а и така да се каже – художествен консултант на своя талантлив родственик, е племенник на автора на изложбата. Негово бе правото да я открие и да каже в допълнение няколко думи за човека, общественика, самодееца, фронтовака, дърворезбаря Атанас Русев. Благодарение на който грее кръстът на уникалната арменска църква в Силистра, както и част от иконостаса на най-стария  по рода си в България храм на сънародниците ни, за които важи поетовото определение "Отломка нищожна от винаги храбър народ мъченик".
 

Изготвил: Йордан Георгиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар