сряда, 10 февруари 2016 г.

15 дърворезби на самоук творец в ХГ Силистра



На 11 февруари в зала №12 на Художествената галерия в Силистра ще се открие  изложба „Дърворезба на Атанас Русев” (1921 – 2013във връзка с 95-годишнината му. Ценителите на дърворезбарското изкуство ще могат да се насладят  на 15 от изящните изработки на самобитния и самоук майстор на дървото, дългогодишен учител по практика в някогашното СПТУ по машиностроене в Силистра.

        Той няма специално художествено образование, но творбите му са професионално направени и има богата естетика в тях. Изработката е предимно от дървото орех. Това е втората му самостоятелна изложба в града ни, предишната е преди 12 година в тогавашната галерия зад някогашния магазин „Валентина”, стопанисвана от Групата на художниците към СБХ.

Атанас Русев е роден през далечната 1921 година в с. Българка - Бръчма, Силистренско. От малък му се отдавала занаятчийската работа и каквото е пипнел, го е изработвал с голямо умение и до съвършенство. Баща му е бил един от най-големите майстори на  селски чешми в региона. Има построени стотици такива, дори и в Румъния.

Негово дело е чешмата при аязмото  на манастира „Дервента“ в Румъния и част от самия манастир, намиращ се на 15 км от Силистра. Атанас Русев е участник в двете фази на  Втората световна война. Награждаван е с много медали и ордени за храброст. Негов племенник е скулпторът Йордан Колев – директор на Художествената галерия в града ни. Изложбата ще бъде открита на 11 февруари, четвъртък, в 17 часа.
                                                                                                                                              Марин  Минев

Няма коментари:

Публикуване на коментар