петък, 12 февруари 2016 г.

Стартираха инициативите на Регионална здравна инспекция – Силистра по повод Деня на влюбените – 14 февруари



За насърчаване на безрисковото сексуално поведение за 13-та поредна година Програма Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” организира АнтиСПИН кампания по повод на вълнуващия празник Свети Валентин. На инициативата традиционно партнират 28 Регионални здравни инспекции, 48 общини, 49 неправителствени организации, училища и медии. Наслов на кампанията е ХИВ не се предава от прегръдка и целувка. Предава се от невежество.“.

В ход е инициативата Дни на отворени врати“ за безплатни изследвания за ХИВ, хепатит С и сифилис на всички желаещи лица и консултация по темите преди/след тестването. Тя се провежда в лабораторията на РЗИ-Силистра и ще продължи до 29 февруари.

Отново, на фокус в промотивната работа на РЗИ за нерисково поведение са младежите във възрастовия интервал 12 – 19 години. Експерт от дирекция Обществено здраве“ ще представи акцента на кампанията чрез различни дейности: беседи, презентация За да не си ХИВ-инфектиран, бъди информиран!“, образователна видеолектория с мултимедийни материали на МЗ, здравно-образователни игри, съвместно изработване на тематично табло, дискусия по темата.

       АнтиСПИН кампании сред млади хора с цел популяризиране на отговорно сексуално поведение:

На 10 февруари в ПГМСС Н. Й. Вапцаров“-с. Средище се проведе информационната кампания Любовен маратон“, съвместно с лаборанти от отдел Медицински изследвания“ към РЗИ-Силистра. Средношколци и преподаватели ще имат възможност да проверят актуалния си ХИВ-статус и да се консултират със специалисти. За да е празнично настроението, събитието ще завърши с Поща на влюбените“ – размяна и обсъждане на любовни послания, предварително изготвени от средношколците в гимназията.

Нашата цел не е да мотивираме младите хора да се затварят едни към други в стремежа си да избегнат вероятни рискове за здравето си, а да ги научим как да се отварят правилно и без риск за другите, …за Любовта, защото ХИВ не се предава от прегръдка и целувка. Предава се от невежество.“.

На 12 февруари от 10-15 часа в ПГСУАУ Ат. Буров“ е информационната кампания Светът е голям и любов дебне отвсякъде“. Партньор на РЗИ-Силистра в реализирането на тази инициатива ще бъде КАБКИС към РЗИ-Русе, а екипът му ще предостави възможност на гимназисти и преподаватели за анонимно консултиране и изследване за ХИВ. Установяването на актуален ХИВ-статус, провеждането на конфиденциални консултации, насочване на вниманието към съдържанието на предоставените образователни брошури и раздадените презервативи, наред с образователните дейности по време на информационната кампания, ще допринесат за постигане на една от важните цели на Националната АнтиСПИН кампания – средношколците да идентифицират 14-ти февруари, като Ден за безопасно сексуално поведение.

На 14 февруари от 14 часа експерти от дирекция Обществено здраве“ ще вземат участие в голямото любовно парти Сватба за един ден“, съвместно с младежки организации и институции – членове на Общинския консултативен съвет по въпросите на младежта (ОКСВМ): Ученически парламент, ОДК, Община Силистра – отдел Образование и младежки дейности“, ПИЦ, МКБППМН и Български младежки червен кръст (БМЧК).          Инициативата ще се проведе в бар Дунав“ на хотел Дръстър“ или на сцената срещу Общината на площад Свобода“, съобразно метеорологичните условия.

         РЗИ призовава всички желаещи младежи
от средните училища и гимназиите в нашия град
да вземат участие в събитието!

В рамките на два часа младежи-доброволци ще раздават на връстници и минувачи на ключови места в центъра на града брошури, картички  и презервативи, даващи информация за СПИН и за местонахождението и дейността на здравната инспекция.

На 16 февруари от 13:00 до 14:30 часа в ОУ Хр. Ботев“-гр. Алфатар ще се проведе информационната кампания Подрастващите и рисково поведение“ сред ученици от 6,7 и 8 клас. Разнообразните образователни дейности с активното участие на учениците имат за цел да ги информират за начините за инфектиране и предпазване от ХИВ/СПИН и други полово предавани болести.

В края на мероприятието ще се отвори Любовната кутия“ с интересни послания на тема Какво е за мен любовта..?“, предварително изготвени от участниците в кампанията….споделените мисли-мечтания ще им припомнят за празника и ще усмихнат лицата им!

Регионална здравна инспекция – Силистра ще разпространява презервативи и здравно-промотивни материали по темите при провеждане на събитията в рамките на февруарската АнтиСПИН кампания. Съвместно с областните медии посланията на кампанията ще достигнат до всички млади хора.


Дирекция Обществено здраве“
Регионална здравна инспекция - Силистра



Няма коментари:

Публикуване на коментар