http://www.vesti.bg/
Във всички култури пеенето е било неразделна част от живота на хората. Като част от работата на полето, като забавление или приспивна песен, под душа или професионално, то е част от ежедневието ни и до днес.Но освен насладата, която ни носи, пеенето има много по-голямо отражение върху здравето и цялото ни тяло.Ето и някои от доказаните му ползи и любопитни факти, които ни разкрива вокалният педагог Искра Милкова, позната в музикалните среди, но и известна като част от екипа, който работи с таланите от шоуто X factor:
Пеещите хора са по-щастливи: Докато пеем, в организма се отделят хормоните eндорфин и oкситоцин - хормони, които ни карат да се чувстваме добре. Ендорфинът е свързан с чувството на удоволствие, още наричан "хормон на щастието", а oкситоцинът е хормон, за който се смята, че намалява тревожността и стреса и увеличава чувството на доверие .
Пеещите хора са по-здрави: В резултат от активното дишане, което се изисква, когато пеем, тялото подобрява кръвоносната циркулация и притока на кислород до всички органи. Правилното диафрагмено дишане също облекчава състояния на астма и бронхит. И още - пеенето понижава кръвното налягане и действа успокояващо, като повишава имунитета и помага в борбата с редица заболявания. Стимулира щитовидната жлеза, която помага да се балансира обмяната на веществата, подобрява съня и успокоява хъркането.
Пеенето има положителен психологически ефект: Пеенето е естествен изпарител на стреса - хорат , които пеят, са с по-малка склонност да се депресират и да изпитват страх. Те имат по-ниски нива на кортизол, което означава по-ниско напрежение и по-добро настроение. Пеенето повишава освен това самочувствието и увереността, действа и тонизиращо.
Подобрява функцията на мозъка: Това е една от дейностите, при които и двата дяла в мозъка са активни и много негови центрове се стимулират едновременно. Пеенето ни помага, тъй като подсилва концентрацията и подобрява паметта, но не на последно място - насърчава креативността и обогатява въображението.
Източник: Thinkstock/Guliver
Подобрява общуването: Освен всички други ползи, пеенето разширява културата, увеличава разбирането и съпричастността между религии и раси. Подобрява говорния глас, артикулацията, тона и височината на гласа.
Tака, че пускайте любимата си песен, усилете звука и пейте от сърце!