вторник, 23 февруари 2016 г.

Последна седмица гласуваме в конкурса „Европейско дърво на годината 2016“ - дъб-столетник от Дунавски парк Силистра е българският претендент за титлата

ПОСЛЕДНА СЕДМИЦА ГЛАСУВАМЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКО ДЪРВО НА ГОДИНАТА 2016
Дъбът от Дунавския парк в Силистра е българският претендент за титлата

Започна последната седмица от гласуването в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2016”. До момента над 120 000 души от цяла Европа са дали техния вот за своите фаворити на www.treeoftheyear.org, съобщиха организаторите на инициативата – Асоциация „Партньорство за околна среда” в Брюксел. Гласуването започна на 1 февруари и приключва на 29 февруари 2016 г. От снощи броят получени гласовете от всеки претендент за титлата е вече скрит, като така ще остане до края на вота. Официално резултатите ще бъдат оповестени по време на церемонията по награждаване в конкурса, която ще се състои на 20 април 2016 г. в Брюксел. България е представена от дъба от Дунавския парк в Силистра, който спечели националния конкурс „Дърво с корен 2015” през декември миналата година.
15 дървета от 15 държави се състезават тази година за европейската титла, като всичките представят силната връзка между хората и дърветата и значението на природното наследство и историята за местните общности. Организаторите на конкурса са много доволни от резултатите от гласуването до този момент. „Година след година ние се удивляваме на броя на гласуващите, споделя Андреа Крупова, координатор на „Европейско дърво на годината”, но най-приятно винаги е да гледаш как историите на дърветата са свързани с хората.”
Последната седмица от гласуването винаги е най-вълнуваща. Всички трябва да засилят своята комуникация с общностите, за да съберат възможно повече гласове за подкрепяните от тях дървета и да запазят позицията си във финалното класиране. Към момента първите в класацията имат близък брой гласове, но тъй като предстои все още цяла седмица гласуване, всяко дърво има шанс да спечели.

Призоваваме всички българи и симпатизанти на България в страната и чужбина да подкрепят нашия претендент в конкурса - Дъбът от Дунавския парк в Силистра, като влязат на неговата страница, попълнят адреса на своята ел. поща в полето вдясно, кода от картинката и натиснат бутона "Гласуване". След това не бива да забравят да отворят полученото в пощата си писмо и да последват връзката за потвърждение на гласа. В противен случай, гласът им няма да бъде зачетен.

Ето и броя гласове за всички дървета към 1:00 часа българско време тази нощ, след което вотът вече е скрит:

1. Унгария: 45,859 6. България: 14,312 11. Германия: 967
2. Чехия: 32,047 7. Англия: 5,511 12. Северна Ирландия: 572
3. Испания: 18,491 8. Естония: 4,866 13. Франция: 504
4. Полша: 17,258 9. Белгия: 1,090 14. Уелс: 185
5. Словакия: 15,155 10. Шотландия: 1,047 15. Ирландия: 164


Павел Поц, член на Европейския парламент каза: „Резултатите ознаменуват значението, което отдаваме на дърветата и природата в цяла Европа.”

Церемонията по награждаване в конкурса ще се състои на 20 април 2016 г. в Cercle Gaulois в Брюксел под патронажа на Павел Поц – евродепутат, зам. председател на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните към ЕП и Ладислав Мико – изпълняващият длъжността генерален директор на Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ към Европейската комисия.

За повече информация за „Европейско дърво на годината”: www.treeoftheyear.org
Снимки на финалистите: www.treeoftheyear.org/Pro-media.aspx

За контакти:
Александра Георгиева
Координатор „Дърво с корен”
Фондация „ЕкоОбщност”
Тел.: 02 951 54 46
Мобилен: 0 898 644 989
alexandrageorgieva@bepf-bg.org

Асоциация „Партньорство за околна среда” е консорциум от шест фондации от България, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Те подкрепят общностни проекти за защита на околната среда и изграждане на граждански капацитет в местните общности. За последните 20 години, Асоциация „Партньорство за околна среда” е подкрепила проекти за 10 милиона евро.
www.environmentalpartnership.org

Българският претендент за титлата "Европейско дърво на годината 2016" - дъбът от Дунавския парк в Силистра.
Конкурсът „Европейско дърво на годината 2016” се осъществява с подкрепата на:


Our mailing address is:
office@bepf-bg.org

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Няма коментари:

Публикуване на коментар