вторник, 16 февруари 2016 г.

Гимназистка от Силистра спечели евронаграда - посещение на ЕП в Брюксел


Наградените в конкурса
На тържествена церемония в Дома на Европа в София зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел връчи наградите на победителите в седмия национален ученически конкурс, който тази година беше посветен на миграцията. В творческото съревнование премериха знания 140 ученици от цялата.

Г-жа Габриел отличи общо 14 участници в две възрастови категории с голямата награда - посещение на Европейския парламент в Брюксел, а други 17 получиха поощрителна награда - посещение в Народното събрание на Република България.
Творбите бяха оценявани от авторитетно жури. В първата категория бяха участници 8-9 клас, които писаха есе на тема „Лицата на миграцията”, а посещение на Европейския парлам
Й. Димитрова Фейсбук

ент заслужиха момичета и момчета от Кърджали,  Сливен, Гоце Делчев, Петрич, Тетевен,  Габрово, Русе и Бургас.
Учениците 10-12 клас изработваха мултимедийна презентация на тема „Миграцията към Европа: можем ли да превърнем предизвикателствата във възможности?”. Сред спечелилите пътуеване до Брюксел и ЕП е и Йоана Димитрова от ПГСУАУ„Атанас Буров” – Силистра, заедно със свои връстници от Сливен, Русе, Стара Загора, Благоевград и Троян.
 Мария Габриел приветства участниците в тазгодишния конкурс, споделяйки впечатленията си от техните творби: „Голямо постижение е смелостта на учениците да дадат отговори на предизвикателствата, свързани с миграцията, да предложат идеи за решения и да потърсят онези човешки добродетели, които позволяват да защитаваме европейската и българската ни идентичност. Техните разсъждения отразяват сериозните въпроси, които дискутираме и в Европейския парламент. Те критикуват, съветват, подкрепят, отправят послания за солидарност. Включвайки се в конкурса, учениците показаха колко е важна повишената информираност по темата за миграцията – само познавайки нейните измерения и специфики, можем да имаме обективно мнение.“


По Параграф44 - Силистра

Няма коментари:

Публикуване на коментар