четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Млади патриоти от Силистра на национална среща в София

На 20-21.02.2016 година в град София се проведе Втората национална конференция на клубовете „Млади възрожденци”, организирана под патронажа на вицепрезидента госпожа Маргарита Попова и от Общобългарския комитет „Васил Левски”. Като пионер в град Силистра, Клубът на младите възрожденци „Васил Левски” при ПМГ „Свети Климент Охридски” с ръководител Маргарита Александрова – преподавател по история, също взе участие в събитието. Учениците, присъствали на срещата бяха от 11 „в” клас - Вяра Пенчева, Енчо Петров, Зорница Геогриева и Мила Драгомирова. Придружаваше ги директорът на гимназията Анелия Невска.
Те направиха присъстващите съпричастни към кандидатурата на 105-годишния дъб от Дунавски парк Силистра да стане №1 в конкурса „Европейско дърво на годината.
За Апостола като символ на цяла една епоха, за България, за родолюбието, за младите хора и техните учители говориха вицепрезидентът госпожа Маргарита Попова и генерал-майор Тодор Цонев – ректор на Висшата военна академия „Георги Стойков Раковски”, в която се проведе конференцията; председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски” Васил Василев и академик Антон Дончев автор на емблематичния роман „Време разделно”.
Думите на всички тези изявени българи предизвикаха изключително силни аплодисменти и трогнаха присъстващите в залата ученици, учители и общественици. Аз също не останах равнодушна и отново се замислих за Дякона, творил неуморно над идеала за „Чиста и свята република”. Позволявам си да цитирам госпожа Попова и напълно да се съглася с думите ѝ: „Апостолът е необикновен човек. Той е изражение на една сила излязла из цели векове страдания, из цял океан унижения. Съдбата го доведе и го постави над цял рояк проповедници и мъченици на свободата, за да разклати масите, за да ги събере, за да ги вдъхнови, за да предизвика събития, които създават бъдеще. Какво създаваме ние днес? Ненависти, интриги, липса на знания и отказ да живеем исторически.”


Текст и снимка: Мила Драгомирова, 11в” клас, Фейсбук-страница на ПМГ „Св. Климент Охридски“

Няма коментари:

Публикуване на коментар