неделя, 7 февруари 2016 г.

Първа награда за кукерите от Калипетрово на фестивал в град Раковски

16-ото издание на фестивалът на кукерите и маските "Кукове-Раковски" бе проведено по главната улица на град Раковски край Пловдив. В него участваха 24 състава с 1 200 представители от цялата страна, вкл. от НЧ "Пробуда" - село Калипетрово, на който е отредено първо място "За цялостно представяне".

Дефилето  на групите завърши с парад и с представяне на участниците пред журито, а за победителите бе осигурен награден фонд в размер на 4 000 лева. Фестивалът бе проведен в рамките на два дни преди празника Сирни Заговезни. 

Следващите изяви на калипетровските кукери са в Ямбол - традиционна "столица" на кукерски празници, а после и в Румъния при побратимите от Бранеще край Букурещ.

Калипетровци са организатори на Национален кукерски фестивал, който от 80-те години насам се провежда веднъж на две години. 

Съседите им от Айдемир вече 40 години провеждат Празник на кукерите и маските, който по традиция е в навечерието на Заговезни. В село Варненци - община Тутракан, също възстановиха подобна проява, която има предимно общински характер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар