четвъртък, 18 февруари 2016 г.

Обществено обсъждане на Национална здравна карта

Болниците в Силистра, Дулово и Тутракан подготвят становище до Министерство на здравеопазването, за да изложат позициите си относно невзетите под внимание анализи за специфичността на региона, касаещи Националната здравна карта, стана ясно на проведена в Областна администрация Силистра среща на техни представители с РЗОК и др. институции. В момента тече срокът за обществено обсъждане на проекта за Национална здравна карта, част от която е и Областна здравна карта Силистра.
От 471 броят на леглата е увеличен на 514. Увеличението е в категория други, където са включени тези за продължително лечение, за физиотерапия и рехабилитация, а са намалени леглата за активно лечение по специалности като „нервни болестихирургия, АГ и вътрешни болести. Разпределението на леглата е направено въз основа на дейностите, отчетени от болничните структури за изминалата година.
„Имаме притеснения заради намаления брой легла за хирургично и неврологично лечения, а в нашата болница  те са винаги пълни“ заяви за Радио Шумен д-р Даниела Костадинова, управител на МБАЛ Силистра. По думите ѝ, в предложената от Министерството на здравеопазването здравна карта за лечебните заведения в региона не са заложени високоспециализирани дейности.

„Имахме намерение да въведем третото, най-високо ниво за Интензивното отделение на болницата, но при така разписаната здравна карта, това няма как да се случи“, допълни д-р Костадинова. Представители на общинските болници изразиха опасения, че се създават предпоставки за влошаване на достъпа на населението до медицинска помощ.

„Резултатите, които ще се постигнат може би ще реализират известни иконимии, но в дългосрочен аспект ще се обезлюдят доста райони ище се поставят в застрашеност много хора. Цели се да се ограничават дейности по административен път и да чертаем карти по този принцип, а не по начин, по който би било редно  пациентите да начертаят картите. Те ще отидат там, където има добра услуга и тя се предлага на ниво“каза д-р Богомил Бойчев от Медицински център „Иван Рилски“ в Тутракан.

„Този, който не е живял по Добруджа, и не е пътувал 65 км при зимни условия, той не може да си представи какво означава да търсиш медицинска помощ в зимни периоди – така че, когато се създава здравната карта да се има това предвид – отдалечените и трудно достъпни региони“ препоръча директорът на МБАЛ Тутракан д-р Недка Цветкова.
Тревожен за жителите на региона е фактът, че Варна и Русе са най-близките градове, в които пациентите от Силистренска област могат да получат високо специализирана медицинска помощ. Съществуват опасения, че болниците в региона ще бъдат превърнати в хосписи и ще бъдат лишени от възможността да привличат специалисти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар