петък, 8 януари 2016 г.

Преходна къща "Резилианс" с нов TV, дар от Ротари клуб Силистра

На снимката: Представителите на РК Силистра заедно с
 инж. Христина Георгиева - п-л на ЖС "Е. Каравелова",
Галя  Иванова - юрист в сдружението, и др.
Представители на ръководството на Ротари клуб Силистра: президентът Свилен Съботинов, секретарят Николай Костов и церемониалмайсторът Павлин Иванов реализираха на практика идеята на Коледен благотворителен бал 2015, осъществен от клуба и 70 гости в края на миналата година. 

Със събрани от бала средства е закупен телевизор за нуждите на Преходна къща Резилианс“ в крайдунавския град. В своята близо 15-годишна история ротаринският клуб е провел 20 бала - за Коледа и Великден, средства от които са били предназначени за различни адресати: Дом за деца "Димчо Дебелянов", Детска кухня Силистра, за отделения в МБАЛ Силистра, за спортни клубове, училища, читалища, социални и др. заведения.

През последните години особено активна е младежката структура на клуба, в която членуват участници от Интеракт клуб (14-18 г.). Последните им два проекта са също от м. декември 2015 г. При единия те дариха икона и представиха програма в Дом за стари хора Силистра.

Чрез другата си изява във връзка с Международния ден на поздравите раздаваха картички с написани на тях поздрави на 13 езика в две от гимназиите в града. Събраха и средства от две средни училища в Силистра, за да могат да реализират нови проекти. 

Вкл. и за създаване на картини за следващия благотворителен бал на своя спонсор - Ротари клуб Силистра. На 1.12.2015 г. Интеракт Клуб Силистра обедини сили с доброволците на БМЧК в акция за 1 декември - Световен ден за борба с ХИВ/СПИН.

По БТА: Преходна къща „Резилианс“ бе открита в първитедни на м. октомври м.г. в Силистра по едноименен проект, свързан с изучаването на умения да преодоляваме трудност“, осъществяван от Женско сдружение „Екатерина Каравелова“. Проектът е финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. 

В преходната къща ще бъдат настанявани жертви на домашно насилие и трафик на хора. Услугата ще се ползва от жертви на насилие, които след престоя си в кризисен център имат нужда от по-дългосрочна подкрепа и специализирана консултантска помощ.


Създава се звено за продължаваща работа с хора, ползвали съществуващия на друг етаж в същата сграда Кризисен център и подкрепящ консултативен център. Изследвания на неправителствени организации, потвърдени с данни от МВР, показват, че всяка четвърта жена в България е подлагана на тормоз у дома, посочват от сдружението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар