петък, 29 януари 2016 г.

Бояджиевият род е хамбар с информация за историята на Силистра

  
Майка, син и внучка от рода Бояджиеви
Проф. Атанасов и авторката
В зала „13“ на Художествена галерия Силистра бе проведено представяне на най-новата книга на краеведката Димитрина Христова, посветена на Бояджиевия род („По следите на изминалото време“). В нея е проследено развитието на рода, чийто родоначалник е дошлият от Твърдица Бояджи Яни (1815-1893 г.), на когото в Силистра е кръстена улица, включително на 130 души – негови „наследници“ от няколко „клона“.

Предложената информация бе повод за един от представителите на Литературно сдружение „Реката и приятели“ – съорганизатор на проявата, да каже афористично, че родът Бояджиеви e цял хамбар от информация за историята на Силистра в рамките на почти два века. С продължението – книгата е ценна, но с недовършени страници, защото още има какво да се каже за „Бояджиеви“, които в момента са навсякъде по света – от Силистра до Берлин, от Холандия до САЩ и пр.

Димитрина Христова
Книгата бе представена от проф. дин Георги Атанасов – началник на Археологическия музей в Силистра, който заедно с проф. Иван Недев е сред консултантите на авторката, получила помощ още от отделите „Краезнание“ и „Информация“ на Регионална библиотека „Партений Павлович“, от фотографа Жечко Жеков, както и от архивите на община Силистра, която е сред спомоществователите на изданието, както отбеляза началникът на отдел „Култура“ Цветана Игнатова. Заедно с настоятелството на православния храм „Св. св. Петър и Павел“, и др. частни спонсори. Книгата е отпечатана в печатница „ТИБО“.

Сред участниците в представеното на книгата
 бе и етнологът д-р Йордан Касабов
Според проф. Атанасов личностите от Бояджиевия род са знакови граждани на Силистра, един от най-известните от които – учителят, писателят, краеведът Пирин Боеджиев (почетен гражданин на Силистра), си отиде от този свят на 92-годишна възраст през пролетта на 2015 г. За него професорът каза, че е заслужил определението „последният интелектуалец на Силистра“ като представител на фамилия с необикновено духовно присъствие. За Пирин Бояджиев (http://www.libsilistra.bg/index.php/arhiv/2-uncategorised/46-pirin-boyadzhiev) всички си спомнят, че един разговор с него е бил школа, тъй като общуването със семейството му – вкл. със съпругата му Мара Бояджиева – преподавател – франкофон, е било истинско богатство.

Той заяви още, че Бояджиевият род е показал на дело в продължение на десетилетия как се става „гражданин“, защото този род е един вертикал, един пиедестал, от който се слиза, за да се изгради гражданско общество от хора, дошли от село. Посочено бе също, че хората от рода са се изявявали изключително в сферата на духовността (учители, музиканти, театрали, писатели, а по-късно – лекари и учении почти никога не са се стремили към административни върхове, и въпреки това са оставили трайни следи.

Химикът Николай Манолов със спомени з
а своя съученик
химик металург Любомир Бояджиев 
През тази година се навършват 116 години от първия събор на хоровете от крайдунавските градове, проведен край р. Дунав в Силистра, а в неговата основа е Петър Бояджиев – диригент на хор. „Седянка“ от края на първото десетилетие на миналия век. От същия род е и Харалампи Джамджиев, пионер в летенето със самолети, който обаче по финансови съображения не успява да учуди света десет години преди братя Райт.

Световна слава има в днешно време ученият Любомир Бояджиев (син на капел майстор), известен химик металург, за когото по време на представянето на книгата разказа неговият съученик, легендарният учител Николай Манолов. На практика от изказванията на всички присъстващи – над 80 местни културтрегери и познати на фамилията, стана ясно, че няма събитие в Силистра през последните 150-170 години, в което да няма участник от Бояджиевия род. Което го прави един от „строителите на съвременна Силистра“.

Цветана Игнатова от община Силистра -
за партньорството и спомоществователството
Какво още научиха присъстващите при обсъждането на книгата? Почти всички от фамилията Бояджиеви в един момент от живота си са били учители, в семейството са се говорели всички основни европейски езици, тъй като голяма част от тях са учили в чужбина. Имената на членовете на рода са изключително от българската и старобългарската именна система, като най-често се повтарят Иван и Ивайло. И, както каза по този повод Георги Атанасов: „Това е голяма въпросителна за всички нас във време, когато много често дори и на кучетата не се дават български имена“.

Хубаво е, че представянето на книгата за Бояджиевия род премина в сградата на Художествената галерия в Силистра (безспорна архитектурна емблема на Долния Дунав), в която в продължение на десетилетия бе Педагогическото училище, през което са преминали като ученици и учители 80% от членовете на знаковия възрожденски род и особено представителите на второто и третото му поколения. Не случайно на аудиторията бе препоръчано, че „Всичко хубаво, което ще бъде казано за тях, ще бъде чуто от всички тях“.


С надеждата, че няма да се скъса нишката на силната родова връзка на Бояджиеви, където и да се намират техни представители по света в момента. И с увереността, че те ще добавят още данни, които да бъдат допълнени в едно бъдещо издание, още по-богато на информация и на снимков материал. 

Областният управител Стоян Бонев и кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов отправиха поздравителни адреси до авторката Димитрина Христова - знак на признателност за положения тригодишен изследователски труд.





Няма коментари:

Публикуване на коментар