четвъртък, 14 януари 2016 г.

От месец Теодосий Спасов начело на "Музикална къща БНР"

Музикантът виртуоз Теодосий Спасов (родом от Тутраканско), известен по света като "кавалджия на планетата" от месец е директор на „Музикална къща БНР“. Неговото назначение цели да се засили изпълнението на мисията на обществения оператор да популяризира българската музика и българските изпълнители, научаваме от сайта на радиото www.bnr.bg.

След двамата директори в миналото на националното радио - Иван Обретенов - средата на 90-те години на миналия век, и Валерий Тодоров (2007 – 2010, 2010 – 2013 г.), той e поредният добруджанец с пост в медия. И двамата са родом от Силистра и по ирония на съдбата са с потекло от село Гарван край река Дунав.

Да напомним, че Борислав Зюмбюлев, роден и израсъл от Силистра, е главен редактор на в. "24 часа", като негов заместник е родената в Тутракан Блага Букева. В БиТиВи работи силистренката Теодора Енчева, чийто баща дълги години бе начело на Радиотранслацията в Силистра. В БТА е Лора Метанова, дъщеря на дългогодишния агенционен кореспондент Пеньо Николов.

В продължение на години Тодор Димитров, също от Силистра, някога част от формацията "Бяло, зелено, червено", бе директор на Музикалния театър в София. Известно е, че със Силистра е свързана част от живота на оперната прима Стефка Евстатиева - в момента в САЩ, на джаз легендата Йълдъз Ибрахимова, която продължава да бъде №1 в две съседни страни - България и Турция. 

Роднинство има с нашия град най-добрият ни в момента цигулар Веско Василев, както и популярният изпълнител Искрен Пецов, който наскоро гостува на новогодишното тържество на МБАЛ Силистра. Не сме забравили също, че пет години от живота в Силистра са минали за естрадния изпълнител Бисер Киров, обичан еднакво както в България, така в Русия и в Германия.


След назначението си Теодосий Спасов заяви: "Завръщам се на този пост за втори път и, както и преди, се надявам, че ще направя съставите хомогенни. Промяна и обновление са ключовите думи, с които се ангажирам с работата. Трябва да се грижим за нашата култура по най-разумния начин, за да запазим българските постижения. В лицето на Росен виждам един млад човек, който се е обогатил чрез европейските и световни образци и общуване. Хубаво би било да се освобождават пространства за нашите деца и внуци. Колко е красиво да се намери последовател и да му дадеш хоризонт да продължи твоята работа".


Няма коментари:

Публикуване на коментар