петък, 22 януари 2016 г.

Читалищен секретар изчисли: жените имат с 6 дни повече празници от мъжетеОт профила във Фейсбук на Дончо Дончев - секретар на НЧ "Освобождение" - Сокол

Женските празници са в делнични дни, жените имат 6 почивни дни повече от мъжете. Статистиката за раждаемостта в България е категорична - най-много бебета се раждат през май, после през юни. В миналото, когато основната маса българи са били селски хора, този факт е бил още по-демонстративен. Обяснява се с народните традиции, тясно свързани с природните цикли и съобразените с тях календарни празници.

В четните месеци са назначавани женските празници. Винаги са били в делнични дни: един четвъртък, три среди и два вторника. Така жените са имали шест почивни дни повече от мъжете. Четири от тях са големи празници – Бабинден, Благовец, лятна Задушница и водосветът над къщата и хамбара. 

Последният някога е бил на осмия ден на осмия месец или на 30 юли, но по време на християнството е преместен на 1 август във връзка с Богородичните пости. Чисто български празник, няма го сред други народи, затова сме сигурни, че е предхристиянски, но осветен впоследствие и от църквата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар