понеделник, 4 януари 2016 г.

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МЕСЕЦ ЯНУАРИ 2016 г.


Астрономическа справка:

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 57 мин. и залязва в 17 ч. и 03 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 06 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 43 мин. и залязва в 17 ч. и 38 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 55 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 2.01 – последна четвърт, 10.01 — новолуние, 17.01 — първа четвърт, 24.01 — пълнолуние.

Климатична справка:

Януари е най-студеният месец от годината и обикновено той определя характера на зимата мека, нормална или сурова. Времето обикновено е облачно и мъгливо. При нахлувания на студен въздух от северозапад и североизток вали сняг и се създават условия за снежни виелици, особено в Северна БългарияСредният брой на дните със снежна покрива в Северозападна България е около 20, а по Черноморието от 2 до 5. В планините често духат силни ветрове, обикновено от северозапад и югозапад. 

През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето в нашата страна.  Доминирането на Сибирския антициклон води до чести нахлувания на арктичен въздух, а зачестяването на циклоните е съпроводено с нахлувания на топъл и влажен въздух. Пътят на средиземноморските циклони е основният фактор, от който зависят количеството на валежите и продължителността на затоплянията в нашата страна. 

При нахлувания на арктичен въздух след изясняване са достигани най-ниските температури в повечето райони на страната, като абсолютният минимум за страната е минус 38,3˚, измерен в Трън през 1947 г. През януари има и интензивни затопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23 градуса.

Прогноза:

Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в Северна България и високите полета е между минус 3 и 0°, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма – от 0 до 3° а в планинските райони – между минус 8 и минус 3°. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която е между 30 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 60 и 110 л/кв.м. Най-ниските температури януари ще бъдат между минус 20° и минус 15°, а най-високите – между 10° и 15°.  

Месецът ще започне с мразовито и предимно слънчево време. Към 3-ти температурите ще се повишат, ще се заоблачи и ще завали сняг, който в Южна България временно ще премине в дъжд и ще се създадат условия за поледици. 

През периода 3-8-и януари, под влияние на средиземноморски циклони, ще се създават валежни обстановка. Валежите ще са значителни.  В по-голямата част от страната ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. В края на десетдневието валежите временно ще спрат.

През второто десетдневие температурите ще бъдат по-ниски от обичайните. В началото ще е без валежи, около 12-и и в края на периода отново ще има валежи, предимно от сняг

През третото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена. В началото на периода, около 25-и и в края на месеца отново ще има валежи. Относително повишение на температурите ще има през втората половина на периода, когато в Южна България и по Черноморието ще вали предимно дъжд.     

Любопитни факти за Силистра и района за месец януари:

- През 1942 г.  на 25-ти януари е измерената минимална температура в Силистра е минус 32.0 градуса, която е и най- ниската от както има метеорологични измервания.

- През 1984 г. на 03-ти януари е измерена максимална температура 19.5 градуса. 

Красимир Стоев – синоптик в НИМХ-БАН, 
Йордан Чешмеджиев –  метеоролог НИМХ-БАН 
Национален институт по метеорология и хидрология при БАН - филиал Варна
Метеорологична обсерватория Силистра

Няма коментари:

Публикуване на коментар