вторник, 5 януари 2016 г.

Срещу Водици е най-магичната нощ в годината

Назаем от http://delo.bg/
Нощта срещу Богоявление се нарича Водокръщи или Водици (Йордановден, Богоявление). Определя се като една от най-магичните в цялата година. 
водици, светена вода, Богоявление, Йордановден
Началото на празника водици е от древни времена, дори още преди новата ера. Той е свързан с магическата, целебната сила и вярата в очистителната енергия на водата, както и на способността й „да помни”.Именно на Водици се прекланяме предживотворящата същност на изворната вода. Нейната памет е доста архаично знание по нашите земи, а във всяко едно наричане нашите прадеди са се уповавали именно на нея – наричали са я мъчна, здрава, мълчана, вречена, жива, пъстра, обичана, дори пробудена вода. И още нещо – старите ни праотци са вярвали, че точно в полунощ на Богоявление водата започва да сбъдва и „да чува“!

водици, светена вода, Богоявление, Йордановден
Какво трябва да направите тази вечер? Щом настане здрач на 5 декември, налейте вода в метален съд (котле). Изнесете водата в менчето (да не е пластмасов съд) навън – на перваза на прозореца, на терасата или на двора. Хванете съда с две ръце, така че да се получи безкраен овал – между водата и Вашето сърце и душа, в тази позиция останете притихнали, за да Ви „усети“ водата. Подишайте за минута въздуха навън докато държите менчето с водата. Първо поздравете водата, а след това кажете своето име на глас. Постойте още няколко секунди хванали металния съд с водата, след което оставете водата навън, а Вие се приберете вкъщи. За броени часове под небето тя ще се пречисти и ще се „измълчи“, както казват старите хора.

водици, светена вода, Богоявление, Йордановден
Минута преди да стане полунощ излезте пак при водата. Именно преди настъпването на Водици нейната сила става най-голяма. Пак хванете с две ръце съда, след това изречете на глас най-съкровеното си желание на глас. Това да се случи точно в полунощ, след което замълчете и постойте още малко с водата. Опитайте се да си представите Вашия живот, след като желанието Ви бъде изпълнено. Гледайте във водата и се постарайте „да видите“ именно тази картина в нея. След което гласно кажете най-силното и древно наричане: Нека РЕЧЕНОТО тази нощ ДА БЪДЕ СТОРЕНО! След това покрийте водата в съда с нова или прана светла кърпа (най-добре бяла) и влезте вкъщи.

На сутринта на Йордановден идете първо при водата. Измийте очите си с нея, а след това отпийте от Вашето СБЪДВАНЕ. Повторете с отпиването. Наведете лицето си над водата и й благодарете, а сетне я приберете. Използвайте я да наръсите дома си, да полеете цвете или да я изпиете на глътки цялата през деня. Водата се казва НАРЕЧЕНА и ще носи цялата енергия на Вашето желание. Нейната сила е еднаква с емоцията, която сте вложили в полунощ в нея, както и с вярата в душата Ви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар