петък, 22 януари 2016 г.

Невиждани творби на изложба в Художествена галерия Силистра


Градската художествена галерия в Силистра навръх Бабинден се отчете с новата си "рожба" - изложба на картини от богатия си фонд (поне 1 500 фондови единици, предимно от български и автори и, за съжаление, купувани преди повече от четвърт век, с малко постъпления пез последните едно-две десетилетия), невиждали доскоро светлина в складовете, а и негледани от десетки оценяващи очи, защото не са били излагани на показ дълго време.

С новата изложба бе направен пореден версинаж, поради което уредниците начело с директора на галерията Йордан Колев, "пропуснаха" дежурното откриване, а дадоха възможност на ценителите в продължение на два часа едновременно да съзерцават, въпреки студа, почерпвайки се с чаша вино и кротко мезе.

Картините и скулптуроти еса от различни автори, от различни времена и различни стилове. От поста на Николинка Николова във Фейсбук научаваме: "Едни от най -известните автори - творци, чийто творби са част от богатия фонд на Художествена галерия - Силистра влизат в новата изложба "Избрани творби". Сред тях са имената на Андрей Николов, Стоян Венев, Найден Петков, Калина Тасева, Димитър Киров, Стефан Янев, Йордан Кацамунски, Ванко Урумов, Ангел Станев, Димитър Устоич, Маргарита Пуева и др. Изложени са творби и на силистренски творци между които Йордан Маринов, Йордан Кисьов, Йордан Колев, Георги Куртев, Георги Жеков, Димитър Нуцулов, Петър Желев, Йордан Господинов, Петър Чаушев, Георги Жеков, Кръстю Надарлийски, Георги Георгиев и др."

От публикация в бр. 203 на в. "Силистренска трибуна" си припомняме: "Изложба от непоказвани досега творби – живопис, графика и скулптура, от фонда , които не са били излагани досега в салоните , редят уредниците в Художествена галерия – Силистра. Това са творби на класици и най-съвременните и емблематични български художници. Посетителите на изложбата ще могат да видят отблизо облика на съвременното национално изкуство и светоусещането на нашите художници от различни школи и възраст, обединени от съзерцанието и творческото превъплъщение на творците върху живописното платно. Ценителите на изкуството ще могат да оценят майсторството и въздействието в картините на такива живописци от национална и от местна величина, вкл. проф. Ангел Станев, самобитния художник Стоян Венев с великолепен "триптих" и др."




Няма коментари:

Публикуване на коментар