сряда, 20 януари 2016 г.

Студ на кутийки в област Силистра навръх стария Ивановден


 



В профила си във Фейсбук силистренецът Петър Порумбачанов сподели...своята рецепта за щастие: Да се събудиш в стара селска къща, навън е -20 градуса. Вкъщи камината бумти. Препичам хляб, изваждам от зимника свинска масчица – тройно преварена, от онази, с която цял са ме омазвали след баня, когато съм бил бебе, същата, с която жена ми прави онези пръхкави италиански целувки. Мажа върху препечените филийки, посолявам...Малко свински суджук и кашкавал от краве мляко, горещ билков чай – за десерт – плодове. Закусвам. После сядам пред компа, за да напиша две статии, с които да ядосам половин България. Нима животът не е прекрасен? 

Студ на кутийки в област Силистра навръх стария Ивановден

Минус 19.00  градуса в Главиница и минус 16.4 градуса - в Алфатар са най-ниските температури на 20 януари в Силистренска област, измерени около 8 часа, показва справка от Метеорологичната обсерватория в Силистра.
  Досега температурните рекорди за датата 20 януари са измерени и в двата града през 1995 година - минус 13.5 градуса в Главиница и минус 15.6 градуса - в Алфатар.  В Главиница наблюдения се правят от 1984, а в Алфатар - от 1969 година.
   Минус 14.00 градуса е измерената тази сутрин температура в Силистра. Температурният  рекорд  е от 1946 година - минус 18.4 градуса. Температурата на водата в Дунав е плюс  1.8 градуса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар