четвъртък, 14 януари 2016 г.

Стоян Дечев свири на благотворителен балкански фестивал в Ню Йорк

Почетният гражданин на Силистра Стоян Дечев, известен български акордеонист и фолклорист, ще участва на международния фестивал "Златен Фестивал" на 15 и 16 януари в Ню Йорк. Дечев е на гости на дъщеря си Елеонора, която живее със семейството си в мегаполиса. 

За медиите в Силистра тя поясни: "Неговото участие е в рамките на 30 минути и е на 16 януари, събота, от 21 часа, тъй като е включен в официалната програма. Този фестивал е най големият Балкански фолклорен фестивал в Америка и е основан от американци. Участниците са около 80 души и посетителите за последните години стигат до 3 500. Фестивалът е благотворителен и събраните средства се дават за домове за сираци и домове за деца с увреждания в държави на Балканския полуостров. 

Програмата на силистренеца, родом от Гарван, е озаглавена "музика от Добруджа, България". По предварителни планове той трябваше да свири и на делови концерти, организирани по частен път и с участието на дипломатическите ни представители в страната на неограничените възможности.

От сайта на фестивала - http://goldenfest.org/, научаваме, че в програмата участват изпълнители от различни балкански страни, от Източна Европа като цяло - също, та дори от грузинска, арабска и еврейска музика. Гости има от Австрия, УкрайнаВ афиша намираме и имена на български състави, включващи емблематични фолклорни термини и словосъчетания като "каба гайди", "хоро"  и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар