вторник, 12 януари 2016 г.

Съюзът на Дунавските овощари с членове от Русе и Силистра дава увереност и търси пазари за своите членове


Само за година броят на овощарите в него се е удвоил и минава 200 души с над 15 000 дка насаждения
Интервю на Румен НИКОЛАЕВ* www.akcent.bg/




Николай Колев е председател на  „Съюз на Дунавските овощари“, който макар и с малка биография, става все по- разпознаваем в региона и в страната.
             

Каква е 2015 година за съюза и за неговите членове?
-      Ще отбележа, че тази година членовете на съюза станаха два пъти повече, вече сме над 200 души, обработващи повече от 15 000 декара овощни насаждения. Тук освен от Русе и региона членуват земеделци от Тутракан и Силистра. Предстои презентация на съюза в съседните области и градове - Свищов, Велико Търново и Шумен. След Нова година ще се представим в Разград и Кубрат.
 Как успявате да привличате членска маса, предвид че хората, които се занимават със земеделие и по-точно, хората от село, са по-недоверчиви?
      -     Няма да се съглася, че само хората на село са недоверчиви, всички българи по една или друга причина вече са недоверчиви. „Съюз на Дунавските овощари“ успя да даде една увереност на хората в него, да повярват, че има смисъл да се развиват в тази област, защото овощарството е един перспективен отрасъл за страната- българските плодове са вкусни. И това е така, не защото ние с нещо се допринесли да са вкусни, а природните и климатичните условия са много благоприятни за тяхното отглеждане…
Прав сте, че хората са недоверчиви, но постепенно започнаха и най-недоверчивите да вярват, че се движим в правилната посока и че се развиваме.
А може би трябва да сме и благодарни за времето, в което земеделците по една или друга причина не ториха почвата с изкуствени торове и остана до голяма степен па-екологична…
-             Да, така е, липсата на торене дълго време с химически торове на много места позволи тя да се запази по-плодородна.
 А какво не успяхте да направите през тази година, а бяхте запланували?
-          Не успяхме да извоюваме по-голяма субсидия, да постигнем онова, което бяхме запланували предварително. В абсолютни стойности все още не може да се говори, това ще стане ясно след м. март догодина. Тогава ще стане ясно колко пари ще бъдат отпуснати по т.н обвързана подкрепа. По индикативна ставка очакваме по 167 лв. на декар трайни насаждения. Дали ще са повече или по-малко ще стане ясно след като бъдат подадени заявленията.
 Кога съюзът ви ще бъде на нужното ниво, произвежданите от вас плодове на се предлагат и в големите търговски вериги предвид сериозните изисквания, които имат към своите доставчици?
-       Със сигурност ще станем конкурентноспособни. Събрали сме се работещи хора и това е нашата цел. Първата стъпка беше създаване на съюза с нестопанска цел. Следващите стъпки са да се намери пазар за произвежданата от нас продукция. Това е вече основната ни цел и се надяваме това да е скоро. Но със сигурност няма да е 2016 г., защото са необходими сериозни инвестиции, време да се научим да работим заедно.
 Може ли и колко голяма трябва да е една овощна градина, за да може да изхранва едно семейство?
-             На 100 процента. До преди 2 години това беше изключително трудно. След влизането ни в ЕС и до скоро пазарът на български плодове беше в колапс. Но сега нещата вече се стабилизират. Субсидиите са онова, което помага и ни прави конкурентноспособни на европейските производители на плодове.
    Но овощарството е сложна дейност. Има много фактори, които трябва да се отчитат при отглеждане на овошките и ако нещо не е спазено, може да провали цялата реколта. Макар че дейността е на село, то тя изисква кадърни хора, които да се отдадат на тази трудна, но благородна работа.
 Едно семейство дали може да се изхранва с овощарство- бих казал доста относително за еднозначен отговор. В съюза членуват хора, които работят другаде и отглеждането на плодове е съпътстващ бизнес. Други само с това се занимават, като гледат 50 декара, 100 декара… До 100 декара основните мероприятия може да бъдат извършвани от едно семейство, за резитба и за бране е необходима помощ.
 Да не пропуснем, какво се отчете след въвеждане на трудовите договори за един ден?
-        Да, това предложение излезе от нас. Има и негативни отзиви, но като цяло след теста при нас тази година може да кажем, че схемата работи добре. Има какво да се подобри и това сме го споделили. През януари работната група ще има нова среща, на която ще бъдат направени конкретни предложения за оптимизиране на процесите. Чрез тези договори и ние сме защитени, и работниците са защитени.
 А ще има ли през следващата година „Съюз на Дунавските овощари“ изява, на която ще се покаже произвежданата продукция?
-       За следващата година сме кандидатствали по една програма „Държавна помощ“ за участия в изложения. Кандидатствали сме за две участия- едно в страната и едно- в чужбина. Надявам се да ни одобрят, макар че участваме за първа година.
 Които са основните плодове, които преобладават в градините на вашите членове?
-     За Русе и Силистра веднага може да се досетите, че това са кайсиите. Увеличават се насажденията с ябълки, по-малко с круши, сливи, праскови.

Няма коментари:

Публикуване на коментар