четвъртък, 28 януари 2016 г.

Професор Атанасов представя книгата за Бояджиевия род на Димитрина Христова

Книгата „Бояджиевият род. По следите на изминалото време” ще бъде официално представена
днес, 28 януари, от 17,00 ч. в зала 
13 в Художествената галерия в Силистра
Организатори на премиерата й са общинският отдел „Култура”, Литературно сдружение „Реката и приятели” и Регионална библиотека „Партений Павлович”. Професор Георги Атанасов от РИМ Силистра ще каже необходимите "добри думи" за най-новата творба в Силистра
Краеведът и литератор Димитрина Христова е автор на книгата, появила се току-що като продукт на издателство „Тибо”. Тя представлява задълбочено изследване на генезиса на силистренския род, преплетен от два века с историята и културата на града ни. Негов основоположник е видният възрожденец Бояджи Яни, от когото тръгват 4-те му разклонения, родили изтъкнати патриоти и интелектуалци: учители, лекари, музиканти, общественици, артисти. 
Сред тях са писателят, учителят, историкът и почетен гражданин на Силистра Пирин Бояджиев, брат му диригентът Петър Бояджиев и много други. Изтъкнати са именно безбройните им дела на полза роду, заслугите им за развитието на обществото.
Димитрина Христова
Поместени са графики на родословните им дървета, издирени и описани са днешните им наследници. Приложени са множество стари и по-нови снимки, включително на документи, свидетелства, грамоти, лични карти и т.н. Има и заключителни думи от езиковеда проф. Иван Недев, а също резюмета на български, немски и английски. 
Консултанти са проф. Недев и историкът проф. Георги Атанасов, а спонсори десетина фирми и граждани плюс неколцина потомци на рода Бояджиеви.
За книгата Христова казва: "В Бояджиевия род това са просперирали хора, личности не само в Силистра, но и в София, Стара Загора, Сливен. Дори не само в България, а и в чужбина – САЩ, Париж, Берлин. Има потомци на този род, живеещи в чужбина, за това в книгата съм поместила кратко резюме на английски и на немски езици. Това ще спомогне да се знае, че такава книга съществува, а всеки интелигентен човек, предполагам, трябва да знае своя род. В книгата аз описвам шест поколения, но най-младите не знаят почти нищо."
Димитрина Христова е работила дълго време в Регионалната библиотека, била е инспектор в някогашния Окръжен съвет за изкуство и култура и нещатен сътрудник към Държавния архив. Издала е няколко книги, включително една, посветена на покойния й съпруг и бивш директор на Историческия музей Сава Христов. 
Членува в Съюза на българските журналисти и в сдружението „Реката и приятели”, сътрудничи на местния и на централния печат. Един от най-изявените ни днешни изследвачи, доказателство за което е и настоящият й труд.
По http://www.paralel44.com/ и бр. 207/28.01.2016 г. на в. Силистренска трибуна (интервю на Елица Райнова с Димитрина Христова, озаглавено "Всички от Бояджиевия род в известен период от своя живот са били учители")

Няма коментари:

Публикуване на коментар