четвъртък, 14 януари 2016 г.

Национален Център за жестови и текстови услуги в помощ на хората с увреден слух - изложба в библиотеката в Силистра


В експозиционното фоайе на втория етаж в Регионална библиотека – Силистра е аранжирана изложба, която промотира нуждата от средства за изграждане на Национален Център за жестови и текстови услуги в помощ на хората с увреден слух. На разпространените  от фондация „Заслушай се“ постери присъстват лицата на известни личности, които показват по една дума на жестов език. 
 За повече инфо:
Фондация „Заслушай се“  има основна цел да осигури равен достъп до образование, професионална реализация, социални и обществени услуги за хората с увреден слух в България, посредством изграждане на национален център за жестови и текстови услуги.
До края на 2016 години ще стартира първия по рода си Център за жестови и текстови услуги в помощ на хората с увреден слух в България за услуги, които ще се предоставят посредством информационните технологии.
Чрез адаптация и внедряване на вече съществуваща софтуерна платформа, използвайки инсталирано приложение на смарт устройство и облачни услуги, ще бъде възможен жестов превод в ефир, чрез тристранна видео-връзка между глух потребител, жестов преводач и чуващ потребител. Ще бъде възможен и превод тип говор-към-текст, с помощта на специализирани хардуерни и софтуерни приложения и съдействие на редактор зад кадър. Подобни преводи са доказано най-полезни за деца, ученици и студенти с увреден слух.
Конкретните услуги, предлагани от центъра, ще бъдат следните:
  • Жестов превод чрез видеовръзка с жестов преводач при поискване.
  • Говор-към-текст превод в реално време в училищата и във висшите учебни заведения;
  • Говор-към-текст и жестов превод за събития;
  • Субтитриране на видео-учебни материали;
  • Субтириране на телевизионни предавания и български филми.
Освен горепосочените услуги, хората с увреден слух ще имат възможност да посещават редица развлекателни и образователни събития, както и активно да участват в дискусии. Това ще спомогне да бъдат мотивирани да се развиват в желаната от тях посокa.
На разпространените постери присъстват лицата на известни личности, които показват по една дума на жестов език. Те  промотират нуждата от средства за изграждане на Национален Център за жестови и текстови услуги в помощ на хората с увреден слух.
В момента Фондация „Заслушай се“ е набрала сумата от 55,000 лева от дарения за изграждането на Центъра. В момента се търсят още около 90,000 лева за да бъде  стартиран иновативния Център за жестови и текстови услуги  през втората половина на 2016г. По този начин ще се промени нагласата в българското общество, че глухите хора не са инвалиди и единственото, от което имат нужда са условия за равен достъп.
Можете да прочетете повече за кампанията на следния линк: 

Няма коментари:

Публикуване на коментар