петък, 24 април 2015 г.

Проф. Пламен Митев: За някои стари и нови спорни въпроси, свързани с Априлското въстание - дело на българите



Проф. Митев и Цветана Цанова - председател на
ОбК "Васил Левски"
Общински комитет „Васил Левски“ – Силистра, Доростолска света митрополия, Областна администрация – Силистра, Агенция за икономическо развитие и инвестиции – Силистра, Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ и СОУ „Никола Вапцаров“ – Силистра  са съорганизаторите на проведените в Силистра две публични лекция от страна на проф. д.и.н. Пламен Митев от СУ „Св. Климент Охридски.    Реално на една и съща тема – 139-ата година на Априлското въстание, но на практика в различни ракурси според спецификата на аудиториите.
Доростолският митрополит Амвросий, отец Добри Чаков,
инж. Веселин Андреев от АИРИ
Ученическата в СОУ „Никола Вапцаров“ бе с домакинството на третия в крайдунавския град Клуб „Млади възрожденци“ с председател историчката Мара Костова (в рамките на поредния „Урок по родолюбие“ - "Априлското въстание – дело на българите".). А общоградската среща, проведена в салона на х. „Данубе“ с представители на организаторите, учители историци, хора с трайни интереси към науката „учителка за живота“, и др. премина на тема „За някои  стари и нови спорни въпроси, свързани с Априлското въстание“,
На праден план - журналистът Аврам Леви и
представители на ОУ "Ив. Вазов", 

вкл. директорът Ал. Кононов
Проф. Митев е декан на Историческия факултет на най-старото в България висше учебно заведение и зам. председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“. Наскоро той бе председател на комисията, оценила участниците на финала на националната олимпиада по история. Той имаше възможността лично да поздрави победителя в състезанието – 12-отокласника от ПМГ „Св. Климент Охридски“ Иван Савов, който също бе сред участниците в лекцията.
От визитката на госта стана ясно, че неговият докторат е по тема, свързана с търговията по българските земи през 18 в., автор е на 66 студии и участва в написването на 6 учебника и помагала по история.
В срещата участваха д-р Румен Липчев
 както и Наталия Симеонова - 

и двамата от РИМ - Силистра
„Ще споделя пред Вас натрупани през годините разсъждения по стари и нови въпроси, свързани с Априлското въстание“, каза в началото проф. Митев. С уговорката, че става дума за най-организираната, най-масова и най-ярка проява на българското Възраждане през 19 в., при това и най-изследваната от историческата ни наука. И със забележката, че още има въпроси по нея, на които се търсят отговорите, при това в условия на липса на консенсус между учените. Част от отговорите се намират в османските архиви от онова време, но все още сме нямали подготвени специалисти, които да ги прочетат.
Клуб "Млади възрожденци" при ПМГ "Св. Кл. Охридски"
 - Силистра с председател  Маргарита Александрова
Гостът, чиято доцентура е на тема „Създаване и дейност на Българския революционен комитет през 1875 г.“, се спря на няколко основни въпроса – предисторията на въстанието, доколко Гюргевският комитет отразява мисленето на революционната емиграция и дали комитетските апостоли са вярвали в успеха на начинанието си през пролетта на 1876 г.
В проведената дискусия след лекцията бе посочено, че Априлското въстание е сред 4-те стълба в най-новата ни история, редом с Руско-турската война, довела до Освобождението на България през 1878 г., Съединението и Независимостта на България. 






Няма коментари:

Публикуване на коментар