вторник, 28 април 2015 г.

Екстеатрален директор на Силистра представи книга за театъра в Ямбол

В кадъра: Емил Кьостебеков и
 съпругата му Марина
разлистват през октомври 2010 г.
току-що излязлата от печат негова книга
"Театърът в Шумен (1813-1956 г.)". 

С премиера на книга със спомени за Ямболския драматичен театър "Невена Коканова" на дългогодишния актьор и директор на културната институция Емил Кьостебеков, озаглавена "Няколко театрални мига в Ямбол", бе отбелязан Международният ден на театъра. 
Според Дияна Радева, режисьор и мениджър на театъра, поуките, които съвременниците могат да извлекат за ролята на културата и изкуството в живота ни, са много, стига внимателно да се прочетат и осмислят. В спомените на Кьостебеков са отразени и взаимоотношенията между хората от властта по онова време и колектива на театъра, като не липсват и пикантни подробности от живота в провинциалния град от 70-те години на миналия век. 
Емил Кьостебеков е роден на 12 февруари 1929 г. в Шумен. Завършва право в Софийския университет, но след това се отдава на театрална дейност в Шуменския театър от 1947 г. Той е от най-дългогодишните директори на театри в градовете Шумен, Хасково, Сливен, Благоевград, Асеновград, Ямбол, Силистра. 
В кадъра: Емил Кьостебеков и съпругата му Марина разлистват през октомври 2010 г. току-що излязлата от печат негова книга "Театърът в Шумен (1813-1956 г.)". 
Изпълнявал е централни роли в редица спектакли, някои от които в Русе, заедно със съпругата си актрисата Марина Кьостебекова. От 1989 г. живее в Русе и основно се занимава с историята на театъра в България. През 2010 г. Емил Кьостебеков издаде книгата „Театърът в Шумен (1813-1956 г.)“.
http://www.sbj-bg.eu/ по bta/yambolnews.

Няма коментари:

Публикуване на коментар