петък, 17 април 2015 г.

Журналист и водещ от БНР представя в Силистра две родолюбиви книги



В следвеликденските празнични дни в дневния ред на живота в Силистра се вписва интересна културна проява с висок патриотичен заряд: радиожурналистът от програма „Хоризонт“ Румен Стоичков ще представи две свои книги: „Из стръмнините на България“ и „Предизабравата“. Представянето е на 21 април от 17 часа в Регионална библиотека "Партений Павлович".
 Гостът е завършил Софийския университет „Св.Климент Охридски” – специалност „Българска филология” с втора специалност „История”. От 1988 г. работи в БНР – за Радио България, за сутрешния блок и за икономическата редакция на програма ”Христо Ботев”, за „Предаване за столицата”, за „12+3” по програма „Хоризонт”, дългогодишен водещ на „Нощен хоризонт”.
Разработил е стотици репортажи за малки градчета и селца, манастири, рухващи църкви, психиатрични болници, домове за възрастни хора, сиропиталища, болници, читалища, за хора с умствени и физически увреждания, и т.н.
Приоритет в тази му дейност е да покаже проблемите в места, които държавата или местната власт са забравили, да посочи пътя към тяхното решаване, да помогне, да укори, да предизвика обществена дискусия. В сферата на неговото внимание са българските общности в Молдова, Украйна, Австрия, Сърбия, Румъния, Албания и т.н., търсещи близостта на Родината. 
75 негови публикации, разказващи предимно за малки населени места в България, както и за българските етноси в съседни страни ,намират място в книгата му „Преди забравата”.
Своеобразно нейно продължение е „Из стръмнините на България”, съдържаща 75 публикации и над 500 цветни снимки.  Книгата е място, в което са си дали среща преданията, легендите, историята, тъжните песни и хипотезите за произхода на едно или друго изчезващо или трудно достъпно селище.
Заедно с умението на автора да вплете в едно органично цяло журналистически текст – със стотиците цветни снимки, направени от него из друмищата на страната. Ориентир за своеобразно опознаване и пътуване из нейната неповторимост и красота.
         Авторът е носител на Специалната награда на журито от Медийния фестивал в „Албена” през 2005 г. Две години по-късно получава Годишната награда на СБЖ за „репортерско разследване, показващо недомислиците и униженията, на които са подложени българските граждани от фирмите ни за автобусни превози из Европа“ в раздел „Радиожурналистика”. През 2012 г. в конкурса на проект „Новото тракийско злато” става носител на втора награда за репортаж за Източните Родопи.
         Посещението му в Силистра е подходящ повод с него да се срещнат журналисти, представители на Туристическо дружество „Дочо Михайлов“, от Сдружение „Реката и приятели“, членове на творческите съюзи на СБЖ, СБП и СБХ, представители на различни институции, на които не им е безразлично случващото се в публичното пространство, включително и в сферата на журналистиката и публицистиката.




Няма коментари:

Публикуване на коментар