сряда, 22 април 2015 г.

Инфраструктурата на регионите е предпоставка за развитие и растеж

22/4/2015

 
          Областният управител на област Шумен, заедно с община Шумен и Българска стопанска камара организираха във вторник в град Шумен кръгла маса на тема „Инфраструктурата на регионите – предпоставка за развитие и растеж“. В нея участваха народният представител Ралица Тодорова, Стоян Бонев – областен управител на област Силистра, Донка Иванова – областен управител на област Шумен, Светлин Бонев – областен управител на област Търговище, Диана Динкова – заместник областен управител на област Ямбол, Янка Господинова - заместник областен управител на Силистра.
          Организаторите бяха представени от Красимир Костов – кмет на община Шумен и от проф. Георги Колев – председател на Общински съвет Шумен. Модератор на кръглата маса бе Сашо Дончев, председател на УС на Българската стопанска камара. Във форума се включиха кметовете на общини от трите региона. От Силистренска област това са д-р Юлиян Найденов – Силистра, Йорданка Узунска – Алфатар, и д-р Юксел Ахмед – Дулово. Международното участие бе в лицето на генералния консул на Република Турция в Бургас Ниязи Акйол,  на кмета на румънския град Кълъраш Даниел Драгулин и на Юрген Айзеле, официален говорител на работна група „Икономика, туризъм и транспорт“ към институциите ARGE и Съвета на градовете от Дунавските региони.
          Областният управител на Шумен Донка Иванова заяви: „От взаимен интерес е всички заедно да търсим и да посочим онези стъпки, които ще ни позволят да реализираме ефективни и реални политики; инфраструктурата е важна крачка напред в тази посока, но са необходими и други мерки, и дейности, които трябва да се реализират“, заяви.
         Миналата седмица в Кълъраш бе срещата между г-н Драгулин и областния управител на Силистра Стоян Бонев, на която бяха обсъдени резултатите от всички проведени до този момент събития на регионално, национално и международно ниво, свързани с изграждането на скоростен път „Силистра – Шумен – Карнобат – Ямбол – ГКПП  Лесово“ и на трансгранична връзка чрез мостово съоръжение на река Дунав при Силистра – Кълъраш. Съвместното участие на представителите на двата града на кръглата маса в Шумен бе естествено продължение на взаимните им усилия да продължат заедно да подкрепят транспортните проекти между Силистра и Кълъраш.
           Форумът в Шумен доказа правилния път, по който вървят представителите на властта и на бизнес организациите – в общ план да мотивират изграждането на инфраструктурата в регионите като предпоставка за тяхното развитие и растеж. По време на дискусията в Шумен бе подчертано приоритетното усъвършенстване на пътната инфраструктура и на транспортните връзки между Югоизточния и Североизточния региони на България, както и в областите Ямбол, Шумен и Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар