четвъртък, 23 април 2015 г.

Три вокални групи, балет и 8 солисти представят Силистра на фестивали на руската песен

В Силистра се проведе Фестивалът на руската песен и танц, тази година наречен „Помним и възпяваме“. Той бе посветена на 9 май - Ден на Победата и Ден на Европа и бе по повод 70-ата година от края на Втората световна война.
На Национално движение „Русофили" е идеята за Фестивала на руската песен и танц, който се провежда за трети път през последните няколко години. Община Силистра – дирекция „Хуманитарни дейности“, е в основата на организацията по домакинството за проявата с участие на самодейци от трите най-големи града в областта – Силистра, Тутракан и Дулово. Областна администрация Силистра е сред спомоществователите на концерта с философско мото с общочовешко звучене.
Защото: помним подвига и саможертвата, трагедията и победния финал, човешките жертви и краха на въжделенията на няколко поколения. И възпяваме всички - малцината останали участници в онези тежки битки, техните семейства и признателните потомци. Разбира се, всичко това - в памет на незавърналите се от боя по волята на Съдбата.
За най-младите участници фестивалът имаше и конкурсен характер. Жури в състав: Димитър Боев – диригент на Градски духов оркестър (председател), Веселина Чернева – отдел „Култура" при община Силистра, и Лидия Димитрова – областен координатор на Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД, определи кои да участват в националната изява.
Така три вокални групи ще представляват областта на националния фестивал: „Мегатон мини“ от Силистра с р-л Меги Илиева, „Усмивчици“ и „Звездици“ (Тутракан), съответно с ръководители Доротея Бальовска и Анелия Калдарева; един балет – „Лиденс“ с р-л Лидия Маркарян, както и няколко индивидуални изпълнители: Милица Тодорова – Силистра, Пламена Георгиева Тутракан и Иван Паришков – Русе (възпитаник на г-жа Бальовска) – и тримата до 8 г.; Благовеста Георгиева, Мартин Евгениев и Анелия Недялкова – Силистра, Татяна Костова – Тутракан и Лъчезар Бурлаков – Дулово.
Във фестивала участваха още детските вокални групи „Бяло, зелено, червено“ с р-л Румяна Вълчанова и „До-Ре-Ми“ с р-л Бонка Скорчелиева, както и състави при НЧ „Доростол“ – Силистра: „Чар“ с р-л Анна Терзиева, „Ретро“ с р-л Никола Касабов и камерна формация при смесен хор „Седянка“. Провелият наскоро благотворителен концерт с известни руски песни Георги Стойков също предложи няколко от своите „хитове“.
В силистренския фестивал почитателите на руската песен чуха познати песни, някои от които саизпълнявани от солисти като Лев Лещенко, Алла Пугачьова, Филип Киркоров и др,  като „Арлекино“, „Джалма“, „Трава у дома“, „Снег“, „Милион алых роз“, „Пусть всегда будет солнце“, „Улыбка“, „Солнечный круг“, „Песня красной шапочки“, „Алеша“, „Прощание славянки“, „Три танкиста – три веселых друга“, „Синий платочек“, „Как здорово что сдесь мы сегодня собрались“, „Калина красная“, „Смуглянка“. И, разбира се – „Ден победы“.

Първенците от детските колективи могат да се явят в Шумен през м. юни за участие във Фестивал на руската песен, както и на 12-ия събор на яз. „Копринка“ на 5 септември т.г. Най-добре представителите се самодейци сред по-възрастните ще могат да отидат до София на два музикални фестивала, организирани от Федерацията за приятелство с народите на Русия и на ОНД.

Няма коментари:

Публикуване на коментар