четвъртък, 30 април 2015 г.

Първа среща на Жейновия род от село Йорданово




          На 2 май в село Йорданово първа своя среща има местният Жейнов род, съобщи организаторът на срещата Еленка Йорданова Жейнова, която наскоро издаде книгата "Житие и битие на рода Жейнови". В началото на рода е роденият през 1857 г. дядо Жейно, а последната "издънка" на корена е Виктория Емануилова, родена в края на 2014 г., правнучка на Гинка Добрува от град Дулово.
           От повествованието става ясно, че представители на този род има навсякъде в България, а и по света, включително в САЩ. Авторката е установила, че в рода се повтарят доста от имената - Мита, Костадинка, Неделчо, Ганчо, Кирил, Йордан, Руси, Еленка и др. Поне така е било, докато фамилиите от рода си са живеели в по-малките общности - на село и в неголеми градове. 
              В деня на срещата в село Йорданово всеки от участниците ще има възможност да запали свещица в местната църква, на разположение е и кладенецът на 120 години, а после е и срещата на трапеза в град Силистра.
              Предполага се, че истинското начало на рода е в село Смилец през 1833 г., когато изселници от Карнобатско, Сливенско, Ямболско, Котелско и Айтоско участват в поредното масово изселване от българските земи на Османската империя в земи в Руската империя, откъдето се връщат и пътьом остават в обезлюдената в онези години Добруджа. 
            На практика село Смилец е било само спирка за почивка, но явно съдбата решава друго и балканджии остават завинаги в най-северния север на сегашната Република България. За да тръгнат наследниците на рода впоследствие отново по света, за да дирят своя късмет. 
              Идва обаче един ден, в който роднините се срещат поне за раздумка, а някои да се запознаят със свои братовчеди и сватове.
              

2 коментара:

  1. Здарвейте ,
    Аз търся тази книга знаете ли къде мога да я намеря “Житие и битие на рода Жейнови

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,къде може да се купи тази книга ?

    ОтговорИзтриване