петък, 24 април 2015 г.

Инициатива „Да изчистим България заедно” – пет тематични еднодневни акции през 2015 г.



Инициатива „Да изчистим България заедно” – 

пет тематични еднодневни акции през 2015 г.

              В Областна администрация Силистра се проведе информационната среща на регионално ниво във връзка с инициативата „Да изчистим България заедно“. В присъствието на заместник областните управители Янка Господинова и Младен Минчев, с участието на представители на общините от областта и пред медиите първоначалната най-важна информация по темата сподели Мария Лазарова – мениджър на проекта.
          Инициативата в България се провежда за пета поредна година и натрупаният опит е показал, че най-правилната формула в осъществяването й е доброволците и институциите да работят заедно.  Тази година екопроявата е посветена на две инициативи: „Да изчистим Европа“ и Глобалното гражданско движение Let’s Do It World.
              В пет еднодневни тематични акции през месеците май и юни ще премине кампанията тази година. На 10 май е първата от тях, посветена на Деня на Европа и на инициативата „Да изчистим Европа“, провеждана за втори път в европейските страни и за пръв път в България. В този ден почистването ще е в рамките на населените места – около домовете, в междублоковите пространства и в градските зони. Втората акция е на 17 май – Ден на българския спорт, когато обекти за почистване ще са зони за отдих и спорт.
           На 31 май е третата акция, посветена на Международния ден на детето (1 юни), поради което е предвидено почистване на детски площадки. На 7 юни е четвъртата акция, когато ще бъдат почиствани природни паркове и защитени територии, вкл. емблематични за общините и регионите територии („природни богатства“).
             На 27 юни по повод Международния ден на река Дунав (29 юни)усилията на доброволците ще бъдат насочени към водоеми и реки. За първи път международна речна зона като Дунав влиза в инициативата. Участниците в акцията ще имат грижата да почистят крайбрежието.
            Мениджърът на инициативата препоръча на регионите и на общините да създадат свои планове на кампанията с фиксиране на зоните за почистване в тях. За пръв път тя целенасочено излиза извън рамките на населените места. Предстои да излезе специална инструкция. От края нам. април ще заработи и специалният сайт, който ще е изцяло обновен и където ще има необходимата информация. Подготвено е и мобилно приложение по време на кампанията, вкл. и за маркиране на почистените места, но и за отчитане на активността.
              Основен партньор и тази година е МОСВ. От публичните държавни средства са заделени 103 хил. лева, които ще бъдат насочени към общините. Организаторите обещават повече чували и ваучери в сравнение с предишни години. Ще има възможности за набиране на други партньори.
            Област Силистра е сред примерите за добра организация и масово участие в инициативата „Да изчистим България“ през последните години, отчитат организаторите. Миналата година участието ни е със 17 673 доброволци (14,7% на базата на общия брой на населението в област Силистра), макар да се отбелязва, че по принцип целевата група е от 15 до 55 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар