четвъртък, 30 април 2015 г.

В Силистра честваме 1 май с ветроходна регата, парад на мотори и рок концерт

         Народът с право е казал: „Всяко нещо с времето си“.  
        Преди четвърт век в деня за международна работническа солидарност – 1 май, по площадите ехтяха лозунги и „Ура!“ по адрес на първите държавни и партийни ръководители в рамките на вездесъщите манифестации. Когато най-често валеше дъжд или печеше слънце.
       Повечето дефилираха гордо, натъкмени в току закупения кат дрехи, може би защото от 70-те години на миналия век вече бе станал популярен рефренът: „Носете си новите дрехи, момчета, падаме както ходим, умираме както спим“. Какъвто и да е бил намекът в зората на социализма, дето ни се видя, ни се чу в крайна сметка.          
       После избухна демокрацията. Площадът отново бе пълен в чест на концерт, поръчан от някоя централа – я от БСП в името на протеста срещу социалната несправедливост, за която така и не се намери универсална рецепта; я от КНСБ, за да спази традицията поне веднъж в годината да има публично мероприятие, създавайки впечатление за общност. Понякога и общината решаваше, че все пак е празник – поне не работен денят, и трябва да бъде запълнен с шоу на мегдана за народа, зажаднял за забавление.
После „модата“ отново се смени и все по-често, поне в Силистра, на 1 май нищо не се случваше. За да дойде 2015 г., когато в „Деня на труда“, официален празник у нас от 1939 г. насам, тържеството ще се усети благодарение на т.нар. неправителствен сектор. За да има събития, изпълнени с настроение.
Денят стартира в 10 ч. с демонстрации на ветроходци от СНЦ „Дунавски клуб“ – Силистра, които на следващия ден по същото време ще започнат и осмата си ветроходна регата. В 13 ч. пред кафе бар „Гоосип“ се събират представителите на СНЦ „Мотоклуб Свободни мотористи“, за да започнат своя парад първо в Силистра, а после и в областта.
Вечерта пак по негова инициатива в двора на клубното помещение на до бар „Истър“ ще има открито за обществеността вечерно парти, със специалното участие на рок групите „Вход свободен“, „Кръвна захар“ и  „Ирис“. И както пише на афиша: „За всички гладни и жадни е осигурен кетъринг“.
Накратко: на 1 май, все още в отсъствие на комарите, в Силистра няма да скучаем  и ще отбележим празника по нетрадиционен начин – с ветроходна регата, парад на мотори и рок концерт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар