петък, 24 април 2015 г.

Премиера на „Глупаци” от Нийл Саймън на Театрално студио "Питър Пан"


           В салона на бившия Драматичния театър в Силистра бе премиерата на комедийния спектакъл
„Глупаци” от Нийл Саймън, дело на ръководеното от актьора Христо Христов театрално студио „Питър Пан” към Професионалната гимназия по стопанско управление, администрация и услуги „Атанас Буров”. Реализирацията е по проекта „Да направим училището привлекателно за младите хора”, част о
т програмата на Европейския съюз „Развитие на човешките ресурси”. Режисьор и изпълнител на една от главните роли е самият Христов, музикален оформител и театър-майстор Иво Айрасиян, осветител Ганка Касабова, хореограф Адриана Мумджиева, музикална обработка група „Мегатон”.
        Участваха младите актьори Иван Недев, Теодора Драганова, Арсен Огнянов, Виктория Петкова, Димитър Маринов, Мирeла Йорданова, Преслав Велинов, Илияна Илиева, Преслав Момчев, Виктория Великова, Симона Георгиева, Никола Иванов, Маргарита Иванова, Габриела Маринова, Елеонора Пенева и Симона Неделчева. Те са част от състава на студиото, създадено преди няколко години и реализирало вече дузина успешни постановки. 
           „Глупаци” е най-новото заглавие в репертоара на студиото, предлагайки много забавни и абсурдни моменти и карайки публиката през цялото време да се смее. Става дума за млад учител, попаднал в едно село, където всички са глупави по рождение. Той се влюбва в дъщерята на лекаря, опитвайки се да я превърне в умна млада жена, за да спаси както нея, така и останалите от глупостта. На пътя му обаче се изпречва местният господар, който държи под контрол всички, още повече, че също се е устремил към ръката на красивото момиче.
       Следват резки и неочаквани обрати, наситени с много динамика и драматизъм и гарнирани със завладяващи диалози. В това няма нищо случайно, защото роденият през 1927 г. Нийл Саймън от Ню Йорк е един от най-големите днешни американски драматурзи и сценаристи. Неговите творби неизменно се играят първо на „Бродуей”, а после започват да шестват по света и да жънат успехи. Той е носител на множество престижни награди, включително „Пулицър” и „Оскар”, автор е и на мюзикъли.
       ТС „Питър Пан” ще участва с „Глупаци” и в Международния театрален младежки фестивал „Малкият принц” на 2 май във Велико Търново. Миналата година той също се изяви там, като спечели първото място за най-добра пиеса с постановката си „Характери” от Камен Донев, споделиха от студиото.
Пламен Петров

Няма коментари:

Публикуване на коментар