четвъртък, 23 април 2015 г.

Ученици от Силистра в мащабен европейски екопроект

         Два класа от ОУ „Иван Вазов“ и по един клас от ОУ „Отец Паисий“ и от СОУ „Никола Вапцаров“ – и трите училища са от Силистра, се включиха в мащабен европейски екологичен проект (http://www.trafficsnakegame.eu/).  The Traffic Snake Game е кампания, създадена за насърчаване на ходенето пеш и колоезденето до училище, в която децата и техните родители са основната целева група. Кампанията се състои от игра, която е лесна за изпълнение. Освен това всяко участващо училище е насърчавано да организира други дейности и да образова във връзка с движението и мобилността, екологичните и здравните проблеми.
През тази година играта ще се играе в нови 5 града -
Русе, Силистра, Каварна, Добрич и
Габрово, с което броят
на обхванатите населени места става 10.
        Започвайки като относително малък проект във Фландрия (Белгия), TSG се превърна в общоевропейска кампания през годините, с все повече и повече участващи училища в други страни. Доказано е, че тя успешно увеличава устойчивите начини на транспорт и намалява емисиите на CO2.  
       За да се разпространи подобна практика в цяла Европа е създадена TSG, която в момента се състои от национални фокусни точки в осемнадесет страни от ЕС. Това е преди всичко целта на кампанията, увеличаването на въздействието й и споделянето на резултати и опит между участниците.
       Тази кампания е предназначена за началните училища и цели да насърчи деца, родители и учители да предпочитат ходене, каране на велосипед, обществен транспорт или споделяне на автомобил, когато пътуват до и от училище. Кампанията е двуседмична – от 14 април и ще продължи до 27 април. С нея се проявява загриженост за безопасността по пътищата, както и се представят формите на транспорт като забавни и здравословни както за родителите, така и за децата.
       С ходене и колоездене децата стават все по-наясно с тяхното обкръжение и развиват умения за спазване на безопасност по пътищата, както и подобряване на тяхната способност за предвиждане на другите. Нещо повече, ходенето пеш и колоезденето допринасят за препоръчителното количество на ежедневни упражнения, от които децата се нуждаят.
       Това също така намалява задръстванията и проблемите с паркирането в училищна среда. Играта е за началните училища, без значение големи или малки. Всяко училище определя собствената си цел в началото на кампанията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар