сряда, 28 октомври 2015 г.

Поредна активност на сем. Легет в полза на социални цетрове и домове


За първи път от няколко години насам в ДДЛРГ „Димчо Дебелянов“ в Силистра не бе проведено т.нар. Градинско парти, налично в календара в началото на учебната година. Попитахме дългогодишните му инициатори и организатори Бернадет и Дъглас Легет каква бе причината за това. Бернадет отговори: „В началото на годината ни казаха,че децата може да бъде преместен в Айдемир и ние трябваше да изчакаме решението.
Междувременно „социалните“ са решили, че децата ще останат в сградата, но се оказа, че е твърде късно да се прави парти“. Ситуацията бе потвърдена и от директора Стилиян Стойчев, който също от няколко години е партньор в начинанията на семейството от Великобритания.
Както е известно, сем. Легет на практика през повечето време през годината живее в силистренското село Българка, където се грижи и за местното читалище. Там бе проведен с тяхно участие ремонт, към който се ангажираха и самодейци начело с доайена им Дочо Титев, осъществили заедно с кметския наместник празника „25 години на вокалната група към читалището“. „Все още се нуждаят от водогреен котел, но ще трябва да изчакат малко…“, обяснява Бернадет.
Засега като намерение е провеждането на Коледно парти, вкл. и в полза на децата от селата в района. Ще бъде обявена и акция за събиране на хани и подаръци. Има надежда в начинанието да се включат фирми от Силистра.
Английското семейство е в основата и на инициативата децата от Дома в Силистра да почиват всяка година на морето. Това лято лагеруването бе в Балчик в продължение на две смени в рамките на почти половин месец. За дома в Силистра са закупени 25 нови легла, 15 маси за хранене и столове; играчки, шапки шалове, ръкавици и др.
Проведено бе и набиране на средства за купуване на шкафове и гардероби за Дома в Малък Преславец, както и за снабдяване с 12 нови легла. Има реализирани проекта и в тийнейджърски център за хора с увреждания в Главиница. Спонсори са дарили 65 нови комплекта спално бельо,; още –  юргани, хавлиени кърпи, покривки за маси кърпи и 9 кутии с тоалетни принадлежности. Сред най-активните дарители е методистка църква от Стамфорд.


1 коментар: