сряда, 28 октомври 2015 г.

Средната учителска заплата ще надвиши с 5% средната брутна за страната

     
Минималната заплата на младите учители, които излизат от университета и постъпват на работа, се увеличават с 12,6% ще стане 600 лева, като увеличението е средно със 70 лева на човек. Това съобщи синдикалният лидер Янка Такева, като уточни, че то влиза в сила със задна дата от 1 октомври 2015 г. 
Увеличението ще засегне заплатите и от 2016 г. като за целта финансовия министър Владислав Горанов предвижда в бюджета допълнителни 96 млн. лв., които да поемат новите учителски заплати. Средната учителска заплата ще надвиши с 5% средната брутна заплата за страната
"Образованието е приоритет и се опитваме максимално да задоволим нуждите му в бюджета", каза от своя страна Горанов. Той подчерта, че консултациите по проектобюджета за 2016 г. продължават до окончателното им гласуване от НС.
"Поводът на нашата среща днес беше да се обсъди форма за увеличаване на бюджета на преподавателите в средното образование. Днес имахме една дълга и ползотворна среща, която нарасна и в първоначални коментари по разпространения за съгласуване проектобюджет за 2016 г. и 3-годишната прогноза за 2016-2019 година", заяви Горанов.
Министърът направи уговорката, че се обсъжда рамката на бюджета от Националния бюджет за тристранно сътрудничество. По думите му разговорът с президентa на КНСБ Пламен Димитров и Янка Такева е приключил с някои позитивни решения. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар