сряда, 14 октомври 2015 г.

Кръст пазител на вселената се извиси в село Татарица

Архиепископ Флавиан, който е начело на Славската епархия към Руската православна старообрядна църква в Румъния, където се числи църквата в силистренското село Татарица, бе гост на 14 октомври на престолния празник на храма „Покров на Пресвета Богоридица“, намиращ се в квартала на село Айдемир от 265 години насам.
Заедно със свещенойерей Флор, който от близо 4 години е отец в храма, както и с гости от Румъния, Негово Високопреосвещенство отслужи празничната литургия, след която бе осветен нов голям кръст ("пазител на цялата вселена"), изграден на видно място в селото.
В тържеството участваха заместник областният управител Младен Минчев, представители на Общинска администрация, кандидати за кметове и др. От името на Областна администрация Силистра на домакините бяха поднесени поздравителни адреси, посветени на празника.. Сред гостите бе и представител на консулството на Руската федерация в град Русе.
Високопоставеният служител на църквата архиепископ Флавиан е възпитаник на Успенския старообряден мъжки манастир, където се намира духовно-административнят център на Славската епархия, и вече 15 години е архиепископ, както и преподавател в Румънската православна духовна академия.
Понастоящем в село Татарица живеят под 200 души, наследници на казаци староверци, пристигнали в българските земи преди близо три века. По традиция техният църковен празник завърши с рибен курбан, подготвен за над 100 вярващи и гости.
На тези от хората, които по една или друга причина не можаха да участват в църковната служба и празничната програма, бе отнесен от курбана по домовете им, за да станат съпричастни на престолния празник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар