събота, 10 октомври 2015 г.

Футболен мач по изборно време в Сребърна

         Сребърна - 10 октомври. Футболен мач по изборно време между ветерани от различни поколения - от 7-те и 80-те години на миналия век - два отбора, самонарекли се "Бастуните" и "Кандидат бастуните". 
Мачът завърши миролюбиво - 0:0, но продължи с наздравици в местна кръчма, където бе разборът на първия от 20 години мач в селото, откакто всъщност няма и организиран футбол. 
А някога,..., тогава дори е имало подготвителни лагери по курорти и санаториуми.
 Мачът бе по покана на Георги Иванов - кмета. 

            Всъщност, футболни мачове в Сребърна е имало още преди 90 години. Назаем от Фуйсбук - профил Сребърна Стари Фотографии

        Първите футболисти в Сребърна са от 1924-1925 година. Снимката е при гостуване на сребърския отбор в село Бабук. За тази снимка знаех от 1981 година. Димитър Драганов на Неделчо инструктора бащата, в Клуба на пенсионера ми разказа, кога в Сребърна е започнало да се играе футбол. През 1918 година България, като губеща във войната отдава южна Добруджа на Румъния. В къщата на Неделчо Калушев в 
Сребърна е разквартирувана част от английския окупационен корпус. Престоят им е докато се настани румънската администрация, за да не се стигне до изстъпления. Английските войници през свободното си време играели футбол, първо в двора. Мало и голямо се трупало по оградата да гледат. По-късно канели някои от тия младежи да се включат в играта. Дядо Димитър тогава ми каза,че това е било първият селски отбор в околията, а снимката я взели от Музея на спорта в София. Благодарение на Георги Симов, който я подарил на читалището, може да се насладим на тоя уникат за всеки сребърчанин. Димитър Петков Симов отбелязан с номер 2 е баща на Георги Симов.
  Още на снимката: Димитър Христов НеделчевДимитър Петков СимовРуси Христов НеделчевГеорги Петков Кръстев-Жоро,Янаки Драгнев РусевАтанас Йорданов-Начо ЧиковДимитър Драганов Кръстев и Виктор Марко Никола.

Няма коментари:

Публикуване на коментар