вторник, 20 октомври 2015 г.

За референдума: политиката прилича на футболен мач, в който срещу отбора на гражданите са политиците, купили съдиите, освен това и с по-голяма резервна скамейка

Назаем от Фейсбук - профил на Вени Марковски
Уважаеми хора, 
Политиката прилича на футболен мач, в който срещу отбора на гражданите са политиците, които са си купили съдиите, освен това имат по-голяма резервна скамейка (да, макар и парадоксално, гражданите имат по-малко резерви, защото отвратените от политиката се отказват изобщо да играят!), а и сменят правилата веднага, щом видят, че има дори най-малкия шанс да загубят топката. Не, не дори да получат гол, а само да загубят топката. 
С референдума - и особено с възможността да има дистанционно гласуване за бъдещи референдуми, имаме шанс да започнем да изравняваме играта. Няма да спечелим - все още не, но поне ще направим опит.

Тъкмо поради това ви моля - популяризирайте новината, че на 25-и октомври ще има *и* референдум по много важен ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ въпрос. Призовавайте вашите приятели да участват и да кажат "ДА"! 
Още по темата има най-долу*, а ето и основните моменти, за които едва ли имаме разногласие с вас:

Всички виждаме какво е дереджето на България след 25 години традиционно хартиено гласуване:
- Броят на пусналите гласа си намалява с всяка година (и така дават възможност на купените гласове да предопределят резултатите!); 
- В Парламента и общинските съвети влизат все по-странни хора (някои от тях са и с все по-странни маниери, дрехи, че дори и прически);
- Животът на гражданите изглежда странно унил на фона на добрите финансови показатели, на милиардите кредити, помощи и фондове, които влизат в страната.

Кусурите на страната могат и трябва да се решават не с по-малко демокрация, а с повече. 
Всеки опит в тази посока трябва да бъде подпомаган. 
Ако видите, че някой се опитва да направи нещо, за да стабилизира демократичните институции, не стойте настрана, чакайки да видите как ще се провали. 
Предложете помощ, а не критики.

Ще кажете, че ви моля за много повече, отколкото сте готови да дадете, защото нашенци сме свикнали да гледаме сеир, но не и да го предотвратяваме?
Прави сте - искам много от вас: да популяризирате сред приятелите си новината, че само след пет дни те могат да променят цялата държава - към добро!
Напомням, въпросът на референдума е „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите”.
Както аз, така и много други специалисти, сред тях и хора със сериозен опит в киберсигурността и информационните технологии, ви призоваваме, ви молим:
гласувайте и убеждавайте приятелите си да гласуват с "Да".
Технически дистанционното гласуване е напълно възможно. Ако някой ви каже, че не е възможно, че ще има фалшификации, не му вярвайте, просто или не е запознат, или му харесва сегашната система.
Мнозина даваме примера с Естония - и поддръжници, и противници на гласуването по Интернет. Да оставим настрана техническите проблеми - такива има, както добре знаем, навсякъде, но хубавото на тези, свързани с компютрите, е... че се решават бързо. 
Но вижте нещо много по-ясно - ако отворите сайта на естонския президент и прочетете няколко от неговите речи по въпросите на Интернет, ще видите, че очевидно естонците са направили добър избор, тъкмо използвайки електронното гласуване.

В България вече знаем, че (голяма част от) политиците ни нямат воля за промяна на статуквото. Тях това статукво ги устройва.
Нима и вас ви устройва статуквото?
Насърчете хората да участват в изборите и референдумите, които са единственото легитимно средство за промяна на държавата. 
Можете да сторите това много лесно - като споделите тази публикация. 
Може и малко по-трудно - като я копирате и я пуснете като ваша публикация; аз не държа на авторството. 
Може и още по-трудно: като напишете сами своя собствен призив за гласуване -- и споделите моя текст (или не го споделяйте, а само си свалете картинката, че се вижда лесно и отдалече).

Разбира се, можете да направите и най-лесното - да махнете с ръка и да си кажете "А, бе, какво ще се занимавам...."
Изборът е ваш - дали ще изберете лесното, което задълбочава моралната и нравствена криза на обществото. 
Или трудното, което може да роди една нова надежда.

Ще бъдат ли изборите през Интернет панацея за болната ни държава? 
Не, разбира се. 
Но поне ще е опит да започнем с лечението - всички ние, защото няма кой друг да го свърши вместо нас.

А ако не опитаме на 25-и октомври, няма да имаме никакво основание да твърдим, че правим всичко, което зависи от нас, за да помогнем на изстрадалата ни държава да оздравее.
Искаме ли България да продължи да боледува или сме готови да участваме в лечението - изборът е на всеки от нас
________
* - Сайт "Референдум 2015": http://referendum2015.bg/
* - Статия с връзки към други публикации по темата:http://blog.veni.com/?p=4120

Няма коментари:

Публикуване на коментар